Naturo somriu a càmera en la selfie que és objecte de polèmica (David Slater, Viquipèdia)
Naturo somriu a càmera en la selfie que és objecte de polèmica (David Slater, Viquipèdia)
San Francisco

La selfie d'un macaco, a judici per aconseguir els drets d'autor per a l'animal

El PETA denuncia el fotògraf propietari de la càmera amb la qual es va fer la selfie i li reclama drets d'autor per la imatge

RedaccióActualitzat

Una dura batalla legal s'ha desfermat al tribunal federal de San Francisco. El denunciant és una macaco femella, anomenada Naturo, que reclama drets d'autor d'una selfie; el denunciat, un fotògraf naturalista britànic, David Slater, propietari de la càmera amb què es va fer la fotografia.

En representació del macaco, el grup Persones pel Tracte Ètic dels Animals (PETA) han denunciat David Slater i li reclamen els drets d'autor del primat com a legítim autor d'una autofoto (selfie) que es va fer l'any 2011.

 

 

Slater explica que feia una viatge de feina a la reserva de primats de Sulawesi, a Indonèsia, per fotografiar els macacos d'aquesta regió. Era al mig de la selva i tenia tot el seu material escampat per terra quan un dels animals s'hi va acostar, li va agafar una càmera i va prémer el botó.

Atreta pel soroll, la femella Naturo va continuar prement el botó sense parar i va fotografiar, sense voler, els seus companys de manada i també a ella mateixa. Va fer centenars de fotografies, la majoria borroses i sense definició, però altres de bona qualitat. De totes, les més conegudes són dues que va fer l'animal enfoncant-se ella mateixa.

 

David Slater descriu el moment com un "espectacle fascinant". Quan va poder recuperar la càmera va veure que hi havia centenars de fotografies noves. Però quan va publicar el reportatge, la "selfie" del macaco va acabar a Wikimedia Commons. I aquí es va inciar un llarg periple judicial.

Slater va denunciar Wikipedia, els reclamava que el fet que el públic pogués fer servir la seva fotografia de manera gratuïta afectava el seu negoci. Però Wikipedia assegurava que aquestes fotografies eren de domini públic.

El departament que gestiona els drets d'autor als Estats Units (United States Copyright Office) va donar la raó a l'enciclopèdia l'any 2014. Per a l'oficina federal nord-americana, "els treballs creats per la natura, animals o plantes" o "suposadament creats per éssers sobrenaturals o divins" no estan subjectes a "copyright". És a dir, són de domini públic.

 

 

Ara comença un nou capítol d'aquesta història amb la denúncia de PETA contra David Slater. PETA demana que se li assignin els drets d'autor a la macaco femella i a ells com a administradors dels beneficis de les imatges que revertiran en la protecció de Naturo i de la resta dels macacos de la reserva de Sulawesi. 

El fotògraf ja s'ha gastat desenes de milers de dòlars en advocats i assegura que la seva situació econòmica és molt precària. Ara, amb la nova demanda, tot es podria complicar. 

Si la justícia nord-americana dona la raó a Naturo i al PETA, establirà un precedent en reconèixer legalment la creativitat d'un animal. 

 

Anar al contingut