Diputats de Junts pel Sí i la CUP celebren l'aprovació de la llei
Diputats de Junts pel Sí i la CUP celebren l'aprovació de la llei
Barcelona

Aprovada la llei de transitorietat: 71 vots a favor, 10 en contra i cap abstenció

La llei s'ha aprovat en un ple amb polèmiques i interrupcions, durant el qual el TC ha resolt suspendre cautelarment tant la llei del referèndum de l'1 d'octubre com el decret de convocatòria

RedaccióActualitzat

El guió i el desenllaç han estat pràcticament iguals que en la llei del referèndum. Després d'un ple maratonià, la llei de transitorietat jurídica ha estat aprovada pel ple del Parlament  per 71 vots a favor, 10 en contra i cap abstenció, perquè els 52 disputats de Ciutadans, el PSC i el PP han abandonat l'hemicicle i no han votat. Els diputats de Catalunya Sí Que Es Pot han votat en contra.

La llei de transitorietat és la llei que s'ha de convertir en norma suprema a Catalunya, si guanya el "sí" en el referèndum de l'1 d'octubre i fins que hi hagi eleccions constituents.

Un ple llarg i ple d'interrupcions

Fins que no s'ha aprovat la modificació de l'ordre del dia, la mesa i la junta de portaveus s'han hagut de reunir en diferents ocasions ja que Cs, PSC i PPC han presentat reconsideracions sobre l'admissió a tràmit de la norma i requeriments de dictàmen al Consell de Garanties Estatutàries.

La petició dels tres partits de l'oposició d'interrompre el ple, perquè la mesa i la junta de portaveus resolguessin les seves peticions, ha generat alguns somriures a l'hemicicle, ja que s'estava repetint el guió d'aquest dimecres per l'aprovació de la llei del referèndum, que va acabar amb la signatura del decret de convocatòria.

La primera aturada del ple ha durat dues hores. Temps durant el qual la mesa i la junta de portaveus han valorat la petició del PSC de reconsiderar admetre a tràmit la norma. Un cop reprès, el ple s'ha aturat al cap d'un minut quan el PPC ha demanat el mateix que els socialistes. Després d'una hora de debat tècnic i que es tornés a reprendre la sessió, aquesta s'ha aturat a petició de Cs durant una hora més pel mateix motiu.

 

El diputat popular, Alejandro Fernández, ha advertit que el seu grup presentarà tot els recursos que faci falta per frenar l'aprovació de la llei de transitorietat "fins que es congeli l'infern".

La portaveu de JxSí, Marta Rovira, ha respost l'oposició, que es queixava de no poder parlar, així: "He fet mirar a una persona que calculés els temps que havien parlat ahir: Cs 45', PPC 38', CSQP 38', PSC 34', JxSí 26' i la CUP 19'. Per tant, no tornin a dir que no els deixem parlar, per favor."

A mesura que passaven les hores, ha anat pujant el to del debat al Parlament. Un altre dels moments destacats ha estat quan PPC i Cs han ovacionat Coscubiela al crit de "democràcia". El portaveu de CSQP ha dit: "No vull que el meu fill Daniel visqui en un país en què una majoria pugui tapar els drets dels que no pensen com ells".

 

Coscubiela també ha rebut els aplaudiments del seu grup, però no d'Albano Dante Fachin, de Podem. Un nou moment de tensió entre les formacions que formen Catalunya Sí que es Pot. Aquest dimecres membres de Podem i d'ICV ja van mostrar discrepàncies internes.

Cs, PPC i PSC consideren que la llei de transitorietat és inconstitucional i per això han reclamat poder consultar-ho al Consell de Garanties Estatutàries.

El Consell de Garanties

Per segon cop, ja ho va fer aquest dimecres, el Consell  ha recordat que "totes les proposicions de llei en fase de tramitació al Parlament, i abans de ser aprovades definitivament, han de poder ser objecte de sol·licitud de dictàmen davant d'aquest Consell". 

Amb tot, ha dit que és la mesa qui ha de demanar l'informe i no els partits. La mesa ha resolt negativament a demanar un informe de la llei de transitorietat al Consell. 

Forcadell ha volgut recordar que aquest òrgan "no té competències per dictar resolucions que obliguin el ple". El diputat de Ciutadans, Carlos Carrizosa, li ha respost que "s'estaven atropellant els seus drets". El socialista Ferran Pedret ha dit, que "entenen que tenen majoria parlamentària però que això no els autoritza a arrevassar-los drets".

Per part de la CUP, Benet Salellas, s'ha mostrat trist perquè la única vegada que el Consell ha actuat d'ofici ha estat "per defensar la sacrosanta unitat d'Espanya".

La llei de transitorietat és la llei que s'ha de convertir en norma suprema a Catalunya, si guanya el "sí" en el referèndum de l'1 d'octubre i fins que hi hagi eleccions constituents.

 

Retirat el ple extraordinari de divendres

JxSí i la CUP han demanat retirar el ple extraordinari i monogràfic d'aquest divendres al Parlament que tots dos havien demanat, amb la finalitat de "facilitar" el desenvolupament del ple ordinari d'aquest dijous. Degut a que el ple es preveu llarg, el contingut que hi havia previst inicialment es traslladarà a divendres.

♦ Així és la llei de transitorietat: doble nacionalitat i cooficialitat del castellà

♦ El que diu la llei de transitorietat sobre pensions, impostos i deute​

♦ L'estructura judicial, part fonamental de la llei de transitorietat

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut