El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, durant l'entrevista amb l'ACN. (Foto: ACN)
El secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea, Roger Albinyana, durant l'entrevista amb l'ACN. (Foto: ACN)
Barcelona

El secretari d'Exteriors del govern: "El conflicte amb Espanya l'hem de resoldre nosaltres, Europa no ens traurà les castanyes del foc"

El secretari d'Exteriors del govern assegura: "El conflicte amb Espanya l'hem de resoldre nosaltres." Tot i això, celebra la unitat d'acció dels europdiputats catalans a Brussel·les.

Redacció / ACNActualitzat
El secretari d'Exteriors del govern, Roger Albinyana, va ser nomenat el mes de gener secretari d'Afers Exteriors i de la Unió Europea del govern i des d'aleshores ha intensificat els contactes amb diversos països per explicar el procés sobiranista.  Albinyana assegura que els estats veuen amb "comprensió" la consulta, però destaca que "el que ens ha de preocupar és fer les coses bé a casa nostra". En una entrevista a l'Agència Catalana de Notícies, Albinyana afirma que "El conflicte amb Espanya l'hem de resoldre nosaltres, Europa no ens traurà les castanyes del foc".

Albinyana reconeix que "Europa és sinònim d'un seguit de valors, com la democràcia, el respecte a les minories i a les llibertats individuals", que en aquests moments "Espanya està vulnerant, no està respectant del tot". Tot i això, té clar que l'executiu comunitari no intervindrà entre Espanya i Catalunya "a menys que es violin de manera flagrant" els principis i la legislació europea.

Albinyana recorda que el Consell Europeu ni tan sols ha acabat actuant en el cas d'Hongria, on es va fer una modificació de la Constitució que posava en dubte la llibertat d'expressió.

Acció conjunta dels eurodiputats catalans

Albinyana celebra la unitat amb què actuen els eurodiputats catalans de CiU, PSC, ERC i ICV a Brussel·les, ja que "reforça el missatge del govern a l'exterior" i contraresta la "infrarepresentació" de Catalunya al Parlament Europeu causada pel fet que tot l'estat és una circumscripció única als comicis europeus.

Actualment, Unió Democràtica està adscrita al grup del Partit Popular Europeu, mentre que Convergència és dins de l'ALDE, el grup dels liberals. Roger Albinyana defensa "la naturalitat" de la separació justificant que d'aquesta manera és possible que Unió pugui "cultivar relacions a molt alt nivell" amb els influents governants de la dreta europea.

Més contactes bilaterals i multilaterals

El nou secretari d'Afers Exteriors -que va substituir Senén Florensa en el càrrec- ha incorporat la gestió exterior de la transició nacional entre els objectius del seu departament. En aquest marc, ha intensificat els contactes bilaterals i multilaterals a l'exterior perquè es conegui el posicionament de Catalunya entorn del procés sobiranista.

Assegura que "els països estan atents al que passa a Catalunya i esperen que les fases es vagin esgotant". "Els governs esperen veure quin és el procés i com respon Espanya", diu Albinyana. El secretari lamenta les pressions que en alguns casos ha fet el govern espanyol sobre els altres estats i institucions per posar pals a les rodes a les aspiracions catalanes.

"Simpatia" i "preocupació" davant la consulta

Pel que fa a la consulta, la reacció de la resta d'estats és de "comprensió", ja que hi ha un cert paral·lelisme amb el procés iniciat a Escòcia i que l'únic que demana Catalunya és "poder decidir mitjançant un procediment democràtic el futur del nostre país", assenyala el secretari d'Exteriors. Les reaccions dels estats són de "simpatia" i en alguns casos de "preocupació" pel context econòmic que en aquests moments viu l'estat espanyol.

Paral·lelament als contactes amb estats, el govern manté les relacions amb regions com Flandes o el Quebec. Amb Escòcia, en canvi, no hi ha relacions formals "perquè no havien existit abans" i perquè l'executiu català vol seguir tenint una bona relació amb el Regne Unit.

"No situarem cap delegació dins d'una ambaixada espanyola"

Després que el ministre d'Afers Exteriors i Cooperació, José Manuel García-Margallo, va instar les autonomies a ubicar les seves representacions dins les ambaixades espanyoles, Albinyana deixa clar que en el cas de Catalunya això no passarà. En aquest sentit, el secretari no veu com una amenaça l'avantprojecte de llei sobre l'acció exterior amb què treballa l'executiu estatal.
Anar al contingut