Malabo

El Senegal accepta les explicacions de Madrid sobre les repatriacions, però exigeix noves condicions

Arran de les protestes del govern senagalès, que va acusar Espanya de no respectar les convencions internacionals sobre repatriació, el secretari d'estat d'Afers Exteriors, Bernardino León, ha viatjat al Senegal per tornar a negociar les condicions per als immigrants a aquest país. Hi ha anat a donar explicacions sobre els suposats maltractaments a immigrants, i Dakar les ha trobat "suficients". Així s'entaula un bon clima per reprendre les repatriacions, tot i que el govern senagalès vol que abans es concreti un pla de col·laboració bilateral amb Espanya.

Actualitzat

Bernardino León arribava al país africà després que el Senegal hagi suspès totes les operacions de repatriació dels immigrants il·legals que han arribat a les Canàries els darrers dies. La decisió es va prendre després de conèixer les condicions amb què, suposadament, haurien viatjat els senegalesos: emmanillats i sense saber el seu destí. León ha destacat que "evidentment no hi ha hagut maltractaments". És més, policies espanyols encarregats de vigilar els traslladats, segons ha assegurat León, van ser felicitats pels funcionaris senegalesos quan van arribar a Dakar.

Amb aquest missatge el secretari d'estat s'ha reunit amb el ministre de l'Interior senagalès, Ousmane Ngom, i han aconseguit desbloquejar el contenciós. En una breu compareixença davant la premsa han dit que els dos governs reforçaran la cooperació bilateral en tots els àmbits: tant en el procés de repatriació com també en accions de Madrid a favor del desenvolupament del Senegal.

Ngom també s'ha mostrat disposat a afrontar "aquestes qüestions delicades" amb "la màxima serenitat, responsabilitat i solidaritat". La bona entesa diplomàtica, però, arribarà al punt àlgid quan s'hagin acordat i pactat les condicions amb què els immigrants seran repatriats. Els representants d'un i altre país encara han de fixar-les en les pròximes hores.
Aquestes condicions podrien incloure, per exemple, que en els vols de repatriació hi hagi també funcionaris senegalesos, o representants de l'Organització Internacional de les Migracions (OIMI).

Abans d'anar al Senegal, el secretari d'estat ha estat a Libèria per entrevistar-se amb la nova presidenta del país, Ellen Johnson-Sirleaf, a la capital, Monròvia, on León ha donat suport al procés de reconciliació obert en aquest país africà amb la seva elecció després de 14 anys de guerra civil. La presidenta ha acceptat el procés de repatriació de compatriotes indocumentats sempre que Espanya els identifiqui.

Mentrestant, continuen les gestions per arribar a acords de repatriació amb altres països. Gàmbia i el Camerun ja han acceptat enviar una delegació a les Canàries i a Ceuta i Melilla per certificar la nacionalitat d'alguns immigrants. Els que no puguin ser repatriats, es continuaran enviant a centres d'acollida de la Península.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut