Ana Patricia Botín, aquest matí, explicant l'operació (EFE)
Ana Patricia Botín, aquest matí, explicant l'operació (EFE)
Madrid

El Santander compra el Popular per un euro per evitar-ne la caiguda

És la primera liquidació d'una entitat que ordena la Unió Europea, que ha determinat que era inviable

RedaccióActualitzat

El Banc Santander ha sortit al rescat del Banc Popular i l'ha comprat per un euro. A la pràctica, l'operació representa la primera liquidació d'una entitat que ordena la Unió Europea, que ha determinat que era inviable.

Amb l'adquisició del Popular s'aconseguirà garantir, segons les autoritats, els dipòsits dels clients. Per consumar la compra, el banc encapçalat per Ana Patricia Botín té previst fer una ampliació de capital d'uns 7.000 milions d'euros, amb la qual enfortirà el seu balanç i ràtios de capital. La Comissió del Mercat de Valors havia ordenat aquest matí que se suspengués la cotització del Popular.

La presidenta del Banc Santander ha subratllat aquest matí que Brussel·les hagi tutelat l'operació;

"És la primera vegada que s'executa dins del marc de resolució europeu. I s'aplica aquesta regulació per garantir que en aquests moments, que s'ha d'intervenir un banc, el sistema continuï estable i s'obtingui una solució sense ajudes públiques"

Ana Patricia Botín ha donat la benvinguda als nous clients:

"La meva prioritat i la prioritat de tot l'equip de Santander España és i seran els clients del Popular, i vull aprofitar per donar la benvinguda als quatre milions de clients del Popular, que des d'avui són part del Grup Santander (···) El procés d'integració portarà un temps, però mentrestant res canvia pels clients del Popular"

Després d'aquesta operació, el Santander es converteix en el primer banc de l'Estat pel que fa a nombre d'actius, amb prop de mig bilió d'euros en actius -465 milions- i 17 milions de clients. La segona entitat és CaixaBank, amb 370 milions d'euros, i la tercera el BBVA, amb 317 milions.

El govern afirma que és una bona sortida

Luis de Guindos s'ha mostrat satisfet per l'operació. El ministre d'Economia creu que és una bona solució per al Popular i destaca que es fa "sense la utilització de recursos públics":

"És una bona sortida per a l'entitat, tenint en compte la situació a la qual havia arribat a les últimes setmanes, ja que implica la màxima protecció als dipositants i la continuïtat de l'activitat"

Segons el ministre, "la situació actual és molt diferent a la de l'any 2012". De Guindos remarca "la bona salut del conjunt del sector financer i de l'economia espanyola en general."

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut