L'exposició sobre els còmics del Far West ha estat una de les estrelles del saló.
L'exposició sobre els còmics del Far West ha estat una de les estrelles del saló. (Foto: ACN)
Barcelona

El Saló del Còmic tanca amb 106.000 visitants i 141 expositors, xifres similars a les de l'any passat

Les xifres de visitants i expositors, 106.000 i 141 respectivament, són similars a les de l'any passat. Carles Santamaria, director del certamen, s'ha mostrat "molt satisfet" per consolidar el saló "en un entorn tan complicat com l'actual".

ACNActualitzat
La 31 edició del Saló Internacional del Còmic de Barcelona ha tancat aquest diumenge a la tarda les seves portes amb un balanç que ha estat "molt satisfactori" segons la direcció del certamen. Les xifres són gairebé idèntiques a les de l'any passat: 106.000 visitants i 141 expositors.

En un entorn econòmic com l'actual, el certamen "s'ha consolidat com el gran festival entorn del còmic", ha assegurat Carles Santamaria, director del Saló, quie s'ha mostrat "molt satisfet" en una edició de "gran varietat en l'oferta d'exposicions, tallers, conferències i altres activitats" que han atret "a un públic molt divers ".

En una edició dedicada al Far West, Santamaria ha destacat "la vitalitat" d'un sector "que amb dinamisme i innovació no es rendeix i busca fórmules per tirar endavant. El western ha estat el motor d'aquesta edició, que ha comptat amb la major exposició d'originals de còmics dedicats al món del Far West d'Europa. Sota el títol "Per un grapat de còmics", la mostra ha reunit 233 originals dels més destacats dibuixants de tot el món que s'han dedicat a l'univers del western. També, durant els quatre dies del certamen s'han organitzat diverses taules rodones i tallers sobre el tema, a les quals hi ha participat autors de la talla dels responsables de La juventud de Blueberry, Michel Blanc-Dumont i François Corteggiani, a més de dibuixants com Esteve Polls, R.M. Guéra, o Jordi Bernet.

Dins del macro-espai de l'exposició, es va situar el Saloon del Còmic, un espai polivalent en el qual s'han realitzat presentacions, classes magistrals i concursos de cosplay. En aquest mateix escenari el grup Bat Audicions va amenitzar les vetllades interpretant temes de pel·lícules del Far West.

A més d'homenatjar al western, aquesta edició del Saló ha celebrat el 75 aniversari de Superman amb una exposició commemorativa, així com els 50 anys d'existència de La Patrulla-X i "Los Vengadores", amb la mostra Junts però no barrejats. Així mateix, dibuixants de tot el món, entre ells alguns dels convidats al Saló, com a Liniers i Guy Delisle, han permès mostrar els seus Quaderns de viatge. L'apartat expositiu el va tancar una mostra dedicada al centenari de Ambrós, una altra a la vinyeta satírica titulada L'humor no es retalla i les centrades en els guanyadors de la passada edició.

Entre els convidats estrangers també ha destacat la presència dels creadors de Les Tortugues Ninja, Kevin Eastman i Ciro Nieli, el nord-americà dibuixant de superherois Adam Hughes, l'alemany Ralf König, el britànic Paul Grist, els nord-americans Peter Milligan, Yanick Paquette, l'argentí Ariel Olivetti i la italiana Lorena Canottiere, el mític Gilbert Shelton i el francès Florent Maudoux, entre d'altres.

L'espai de videojocs també ha estat dels més concorreguts, gràcies a la presentació, via Microsoft i Xbox 360, de Gears of War: Judgment, l'últim títol de la franquícia, que porta al jugador als orígens de la saga a través d'impressionants cinemàtiques, noves maneres multijugador i una qualitat gràfica que supera tot el que s'ha vist fins ara en Gears. La presentació va comptar amb la presència de Waylon Brinck, el seu director d'art. Per la seva banda, Nintendo va organitzar una nova edició del seu Reto 3DS, alhora que va portar per primera vegada al Saló del Còmic la seva Nintendo Wii U i va permetre als visitants provar títols com a Zombi U, Need for Speed Most Wanted, New Super Mario Bros, U, Rayman Legends o Lego Undercover.

Purita Campos, la veterana dibuixant responsable d'Esther y su mundo, va ser distingida amb el Gran Premi del Saló, mentre que l'últim còmic de Miguelanxo Prado, Ardalén, es va portar el guardó a millor àlbum espanyol, i Portugal, de Cyril Pedrosa, a l'estranger. El d'autor revelació va ser per l'Oriol Hernández, responsable de La piel del oso, i el de millor fanzine va correspondre a Adobo, mentre que el premi del públic va ser per a Sleepers, de Luis NCT.

FICOMIC ja està treballant en el 32 Saló Internacional del Còmic de Barcelona, que se celebrarà del 8 a l'11 de maig de 2014. Però abans, la propera cita del sector és el XIX Saló del Manga de Barcelona, que serà del dijous 31 d'octubre al diumenge 3 de novembre de 2013, a la Fira Barcelona en el seu recinte de Montjuïc. Un dels temes estrella de la propera edició serà la presència de l'esport en el manga, atès que hi ha popularíssimes sèries que tenen com a eix central el futbol, el bàsquet, el beisbol, arts marcials i altres competicions tradicionals japoneses com el sumo.
Anar al contingut