Madrid

El salari anual més habitual a Espanya ronda els 16.490 euros, segons l'INE

El salari dels temporals cau un 6% entre 2010 i 2014 i el dels treballadors parcials un 5,6%, però puja el sou dels fixos i el dels treballadors a temps parcial

RedaccióActualitzat

Després de la persistent devaluació salarial arran de la crisi, alguns salaris comencen a pujar d'una manera molt modesta. La sortida de la crisi costa que es reflecteixi en les nòmines.

L'Institut Nacional d'Estadística ha publicat una enquesta que revela que el salari més freqüent, el més habitual entre els assalariats, se situa al voltant dels 16.490 euros bruts. Una xifra considerablement inferior a la del salari mitjà, que se situa en 22.850 euros. Aquestes xifres serveixen per tenir una fotografia de la realitat salarial, però, lògicament, en la primera molts més s'hi poden sentir representats.

Catalunya es troba per sobre d'aquests números, se situa a la franja alta, amb un sou mitjà de 23.900 euros bruts, tot i que es manté a distància del País Basc, amb més de 27.700 euros, i de Madrid, per sobre dels 26.500. A la banda oposada, hi tenim Extremadura, amb poc més de 19.100 euros.

I entre les dades que s'han sabut avui, també es constata la bretxa salarial entre homes i dones. La bretxa sembla que s'escurça, però, amb tot, respecte del que un home guanya per hora treballada, les dones cobren un 14% menys.

El salari dels temporals cau un 6% entre el 2010 i el 2014 i el dels treballadors parcials un 5,6%, però puja el sou dels fixos i dels treballadors a temps parcial.

Els sectors on els assalariats es guanyen millor la vida són els vinculats al sector energètic i a les activitat financeres, amb salaris mitjans de 40.000 i 50.000 euros.

Els pitjor remunerats són els vinculats a tasques administratives i els del camp de l'hostaleria, amb un sou mitjà que és un 40% inferior al salari mitjà d'Espanya.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut