Obren la porta a reduir els efectes secundaris d'un dels anticancerígens més usuals
Alguns tractaments de quimioteràpia poden tenir efectes secundaris greus

El risc de mort per càncer és superior amb teràpies complementàries, segons un estudi

Això es deu al fet que aquests pacients solen refusar les teràpies convencionals

Xavier DuranActualitzat

Les persones que reben teràpies complementàries per al càncer presenten un risc de mort més elevat, segons un estudi fet als Estats Units. La raó és que són més proclius a abandonar, totalment o en part, els tractaments convencionals.

L'estudi l'ha fet Skyler B. Johnson i tres col·legues més de l'Escola de Medicina de Yale (Estats Units) i s'ha publicat en l'edició en línia de la revista JAMA Oncology.

Els autors partien del fet que l'ús de tractaments complementaris està augmentant molt als Estats Units, però que falten estudis per avaluar-ne l'eficàcia. També volien esbrinar si els que les utilitzaven ho feien realment com a mètodes complementaris o ho feien per substituir els convencionals.

Els metges van utilitzar la Base de Dades Nacional del Càncer, que recull aproximadament el 70% dels nous casos diagnosticats als Estats Units. Van seleccionar pacients diagnosticats durant un període de deu anys, entre 2004 i 2013.

Per fer la comparació, van estudiar les dades de 1.290 pacients amb càncer de pit, pròstata, pulmó o còlon. D'aquests, 258 feien ús de teràpies complementàries, i 1.032, no.

Els resultats indiquen que en el grup de les persones que recorrien a medicines complementàries la supervivència al cap de cinc anys era més baixa. També hi havia un risc de mort més elevat.

Pels investigadors, la raó és que les persones que feien ús de medicines complementàries tenien més tendència a refusar les teràpies convencionals, com quimioteràpia, cirurgia o radioteràpia. En conseqüència, el risc superior de mort no es devia a la teràpia complementària en si, sinó al fet que s'abandonava o es començava més tard la teràpia prescrita per l'oncòleg.

La publicació de l'estudi gairebé ha coincidit amb la denúncia d'un metge català per la mort d'una pacient amb càncer de pit que havia estat tractada amb pseudomedicina.

Aquest dijous, el Consell de Col·legis de Metges de Catalunya va donar a conèixer un document titulat "Principis per a l'ús mèdic de les teràpies complementàries". En el document es remarca la necessitat de validació científica de les teràpies:

"Actualment, no es concep la incorporació de nous coneixements aplicables en l'exercici mèdic que no hagin superat un procés de validació, tant per part de la comunitat científica internacional, com dels organismes oficials que aprovin el seu ús en l'àmbit específic per al qual han estat desenvolupats, si és el cas."

El document conté un decàleg que ha de guiar l'actuació dels metges que prescriguin teràpies complementàries. El punt tercer assenyala: "El metge haurà d'informar el pacient de la necessitat de no abandonar cap tractament necessari i advertir-lo de manera clara que el tractament complementari no és una alternativa terapèutica i que no és substitutori de cap tractament."


Àudio relacionat: Els metges alerten que els curanderos juguen amb la salut dels pacients

 

ARXIVAT A:
CiènciaSalutCàncer
Anar al contingut