Benicàssim

El risc d'allau humana obliga els Pixies a suspendre mitja hora el seu concert del FIB

El cartell de la cita de pop, rock i música electrònica més important d'Espanya, el Festival Internacional de Benicàssim, ha deixat aquest divendres dues de les actuacions que més expectatives havien aixecat: els nord-americans Pixies i The Strokes. El concert dels primers, la primera aparició al FIB des de la seva reunificació, l'any 2004, va estar marcat pel risc d'una allau humana. Davant del perill, la música es va aturar durant gairebé mitja hora. Per la seva banda, The Strokes van oferir una contundent actuació que va convèncer els "fibers".

Actualitzat

Els 40.000 assistents al festival de Benicàssim aguanten estoicament els fins a 40 graus de temperatura per assistir al seguit de concerts que s'hi fan, els més ambiciosos dels seus dotze anys d'història. El suculent programa ha esgotat totes les entrades i això es nota amb un espai ple a vessar de "fibers". Els assistents han esperat amb candeletes que es pongués el sol per sentir dues formacions nord-americanes que han marcat el rock dels anys 90 i 2000. L'espera va valer la pena.

Els Pixies, amb Francis Black com a veu cantant, van ser una de les bandes de rock alternatiu més importants de la passada dècada, i la seva influència es palpa en moltes altres formacions del pop rock "indie" anglosaxó, amb discos com "Doolittle", "Surfer Rosa" i "Bossanova". L'escenari Verd estava ple a vessar per escoltar-los i el quartet de Boston no els va decebre i va demostrar que continua en plena forma després de retornar als escenaris alternatius.

Tanta era l'expectació que es va convertir en un concert accidentat. Vint minuts després de l'inici i en ple clímax del públic amb "Monkeys go to heaven", Francis Black va demanar a la seva banda que s'aturés i abandonés l'escenari. Segons ha informat posteriorment l'organització, les tanques de protecció centrals, les més pròximes a l'escenari, havien cedit davant la massiva presència de públic.

L'aturada va durar gairebé mitja hora, temps durant el qual els altaveus recordaven que no s'havia d'"empènyer cap a l'escenari" i que en "situacions d'emergència el pitjor enemic era el pànic". Però no era pànic el que s'apoderava dels "fibers", sinó indignació. Finalment el personal va restablir la tanca de protecció i els Pixies van tornar a l'escenari a oferir alguns dels temes més clàssics.

La millor versió dels Strokes 

The Strokes van abanderar a finals dels noranta una aparent recuperació musical del pop rock independent que també va donar peu a nous grups anglosaxons com Franz Ferdinand, The Libertines, Interpol i White Stripes. Ahir a la nit se'ls esperava amb expectació i ells van respondre amb el so de la seva música en directe, sorollosa, precipitada i enganxosa, sense artificis.

El quintet de Nova York va assegurar el tret amb un repàs dels temes més populars dels seus tres discos i no va donar descans al públic encadenant temes com "New York City Cops", "You only live once" o "Last nite".

The Futureheads, Echo and the Bunnymen, Dominique A, Manta Ray, Babyshambles, Grande-Marlaska, 12Twelve, Isolée, Colder i Nathan Fake, entre altres cantants, grups i discjòqueis, van completar el cartell de la primera gran jornada del FIB. Fins ara, també ha actuat un dels caps de cartell, els Scissor Sisters i Babyshambles, del controvertit Pete Doherty.

Un dels primers a obrir el foc aquest dijous va ser Tom Verlaine, un dels pares a finals del setanta de la influent i anticomercial Television. Poc després, el grup The Sunday Drivers va oferir el seu espectacle. La banda de Toledo ho va fer acompanyada de l'Orquestra Simfònica de Castelló.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut