Caldes de Malavella

L'inflable de Caldes només estava subjectat per 2 dels 6 ancoratges i no tenia permís

L'alcalde de Caldes ha assegurat que l'inflable estava homologat per l'empresa, però no tenia el permís de l'Ajuntament ni se n'havia comunicat la instal·lació

RedaccióActualitzat

El castell inflable instal·lat en un restaurant de Caldes, que va provocar la mort d'una nena de 6 anys i ferides a 6 nens més, que es troben fora de perill, no estava ben subjectat. Així ho han confirmat a TV3 fonts pròximes a la investigació, que han explicat que només estava subjectat per dos dels sis ancoratges que tenia.

El propietari del restaurant de Caldes de Malavella, però, ha assegurat que el problema no va ser de l'ancoratge. En una entrevista a "El matí de Catalunya Ràdio", ha explicat que "ningú s'explica ni entén què va passar i només vull que els nens ferits es curin". El propietari diu que no sabia que s'hagués de demanar permís a l'Ajuntament, després que l'alcalde hagi apuntat que no disposava del permís municipal corresponent.

Salvador Balliu, alcalde de Caldes de Malavella, també ha dit que el castell era nou -estava instal·lat des de feia dues o tres setmanes-, tenia l'homologació de l'empresa i tots els papers en regla, però no tenia el preceptiu permís de l'Ajuntament ni se n'havia comunicat la instal·lació.

Segons ha explicat Balliu, primer s'ha de comunicar al consistori que es té l'inflable i llavors s'han de presentar els certificats oportuns, com una assegurança de responsabilitat civil o un informe tècnic d'un enginyer.

El propietari del restaurant, Jaume Matas, també ha explicat que l'inflable era petit, d'uns 4 per 5 metres, que s'instal·lava els dissabtes i els diumenges, que no tenien un vigilant contractat i que el muntava el personal del restaurant.

La Generalitat i l'Ajuntament de Caldes han obert un expedient informatiu al restaurant per la falta de la llicència.

 

S'investiguen les causes de l'accident

L'inflable no estava ben subjectat a terra, ja que només tenia col·locats dos dels sis ancoratges. També s'estudia si un cop de vent hauria fet volar el castell.

Segons l'enginyer industrial expert en atraccions de fira Esteve Costajussà, "a vegades quan ens adonem que fa vent un inflable ja ha volat". Aquest tipus d'atraccions no s'han d'instal·lar quan el vent supera els 38 quilòmetres per hora. Una velocitat que, segons Costajussà, "per una persona que no hi està acostumada, no se sap apreciar si no és amb un anemòmetre". I ha afegit: "Es tracta d'un inflable amb molta superfície de vela. És com si fos la vela d'un vaixell, que per poc vent que faci mourà el vaixell."

A més, ha assegurat que "és molt difícil que un inflable exploti, perquè l'aire no va a pressió".


L'inflable va fer un recorregut d'uns 30 metres volant pels aires, passant per sobre dels tendals del restaurant, fins que va topar amb el sostre de l'establiment. En aquest trajecte, les set criatures que hi havia llavors jugant a dins van anar caient a terra i alguns van impactar amb l'asfalt.


L'Ajuntament de Caldes ha convocat un ple extraordinari aquest vespre per declarar dos dies de dol al municipi. A les set, es guardarà un minut de silenci i es llegirà un manifest de condol.

 

 

Des del Tribunal Superior de Justícia expliquen que els fets encara no estan judicialitzats, ja que el jutge del cas encara no ha rebut l'atestat dels fets per part dels Mossos d'Esquadra.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut