Brussel·les

El rescat de Portugal podria costar 75.000 milions

El rescat de Portugal podria costar 75.000 milions d'euros, segons ha dit el president dels ministres de Finances de l'eurozona, Jean-Claude Juncker. D'aquesta quantitat, 50.000 milions correspondrien a la UE i la resta a l'FMI, segons el diari francès "Les Echos". La dimissió del primer ministre portuguès, José Sócrates, fa cada vegada més inevitable el rescat del país. La crisi que viu Portugal marcarà la cimera europea de caps d'estat i de govern que se celebra a Brussel·les. El president del govern espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, ha mantingut una breu conversa amb el primer ministre portuguès, José Sócrates, abans de l'inici de la cimera.

Actualitzat
La crisi a Portugal, el pacte per l'euro, i la situació a Líbia i al Japó són els assumptes principals que els líders abordaran a la cimera.
 
Disposats a sortir al rescat

El primer ministre, José Sócrates, ha dimitit després que el Parlament ha rebutjat el pla d'ajustament imposat per Brussel·les. Després de la renúncia de Sócrates, el ministre d'Economia belga ha volgut calmar els ànims assegurant que la UE està disposada a ajudar Portugal, en el sentit de sortir al seu rescat, alhora que ha anunciat que intercediran per calmar els mercats financers. "Sempre he pensat que pot ser útil organitzar una ajuda simplement perquè això permet pagar menys interessos sobre el deute [...] i demanar menys esforços, potser massa forts, a la població", ha començat indicant el ministre belga Didier Reynders.

Caldrà una petició portuguesa

En aquest sentit, ha afirmat que "si hi ha una petició de Portugal, nosaltres estarem disposats a intervenir. Però caldrà un pla" negociat amb Portugal "per tornar a una millor situació de les finances públiques, i una demanda per activar els fons europeus", ha insistit.

Barroso veu "indispensable" que Portugal compleixi

El president de la Comissió Europea, el portuguès José Manuel Durão Barroso, ha insistit que és "indispensable" per al seu país complir els objectius de reducció del dèficit per recuperar la confiança en l'economia.

"Els objectius de consolidació fiscal i reformes estructurals que la cimera europea ha aprovat són indispensables per a la confiança de l'economia", ha assegurat el president de l'executiu comunitari a Brussel·les. Barroso ha insistit que cal que el consens que existeix a Portugal sobre "la necessitat d'assolir la consolidació fiscal i les reformes estructurals es reafirmi clarament".

Situació econòmica


El govern de Sócrates va reconèixer que el país tornarà a entrar aquest any en recessió, amb una caiguda del creixement gairebé de l'1%, i que l'atur superarà l'11%.

Per mirar de redreçar la situació i evitar una intervenció de Brussel·les, Sócrates va apujar els impostos, va reduir els salaris, la despesa i les inversions en el sector públic i va retallar tots els subsidis socials amb tres plans d'estabilització i creixement (PEC) amb el suport del PSD.

Manifestacions arreu d'Europa

Coincidint amb la cimera de caps d'Estat i de govern de la Unió Europea, la confederació europea de sindicats ha convocat diverses manifestacions arreu d'Europa per protestar contra les mesures d'austeritat que planteja la Unió Europea. A Barcelona, els representants de Comissions Obreres i la UGT de Catalunya s'han concentrat davant l'oficina de la Comissió Europea amb el lema "L'Europa liberal ens porta a l'era preindustrial". Els dos sindicats majoritaris exigeixen que la solució dels problemes actuals no passi per retallar prestacions socials.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut