Barcelona

El rellotge de les eleccions comença a córrer aquest dilluns amb el final de la legislatura més curta

El dia 3, el rei firmaria el decret de dissolució de les Corts i es convocarien eleccions per al 26 de juny

RedaccióActualitzat

S'acaba el termini. Han passat quatre mesos i mig de les eleccions i dos mesos des de l'intent fallit d'investidura del socialista Pedro Sánchez. En tot aquest temps, els partit no han aconseguit bastir una opció per elegir un president de l'Estat.

Ara, el rellotge de les eleccions comença córrer. Aquest dilluns 2 de maig és l'últim dia per investir un president, una opció que sembla impossible.

L'escenari més probable és que, aquest dilluns, el president del Congrés, Patxi López, elabori el drecret de convocatòria d'eleccions. El dia 3, el rei firmaria el decret de dissolució de les les Corts i es convocaria eleccions per al 26 de juny.

Acord d'última hora?

Res fa pensar en una situació com la que es va produir a Catalunya a principis de gener. Aquest cap de setmana no hi ha hagut moviments a Madrid, on, a més, dilluns és festa. I totes les declaracions dels partits han tingut un to marcadament preelectoral.

Però dilluns encara hi ha marge? La situació és inèdita a la democràcia espanyola i ni el reglament del Congrés deixa clar quan es podria convocar un ple d'investidura. Primer, el rei hauria de designar un candidat. I després, caldria fer el ple.

Segons el capítol tercer de l'article 69, els debats s'han de comunicar amb 48 hores d'antelació, però la mesa o la comissió pot fer una excepció. Per tant, es podria convocar el ple. La pregunta és si hi hauria candidat.

Perquè el ple fos efectiu caldria que el candidat sortís elegit en la primera votació. És a dir, amb majoria absoluta. Si no, una segona votació quedaria fora de termini. Les úniques xifres que poden garantir una majoria absoluta és la suma de PP i PSOE o de PSOE, les confluències de Podem i Ciutadans.

Per tot plegat, sembla que la legislatura més curta de la democràcia espanyola està acabada.

I el futur?

Les enquestes no garanteixen un panorama gaire diferent si, efectivament, hi ha noves eleccions al juny. Tot i això, hi ha algunes incògnites. Podria pujar el vot útil per facilitar el nou govern.

Els experts, però, parlen d'un possible increment de l'abstenció. Queda per veure qui afectarà més. I com jutjarà l'electorat l'acord del PSOE amb Ciutadans. Podem aspira al "sorpasso" i estudia si es presenta amb Esquerra Unida. 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut