Madrid

El rei tornarà al quiròfan els pròxims dies per canviar-li la pròtesi del maluc esquerre després que l'anterior s'hagi infectat

Els metges hauran de canviar la pròtesi que van col·locar al monarca a la cadera esquerra el passat mes de novembre després de detectar-se un focus infecciós que li està provocant problemes de mobilitat. Encara han de decidir si l'operació es farà en una o dues vegades i el període de recuperació pot oscil·lar entre dos i sis mesos. La Casa del Rei assegura que Joan Carles I no s'ha plantejat abdicar.

RedaccióActualitzat
El rei Joan Carles tornarà a la sala d'operacions en els pròxims dies després que se li hagi detectat un focus d'infecció en la pròtesi de cadera que se li va col·locar el passat 23 de novembre al maluc esquerre. Així ho ha anunciat el cap de la Casa del Rei, Rafael Spottorno, en una roda de premsa a La Zarzuela acompanyat per l'equip mèdic que porta al monarca, entre ells un prestigiós cirurgià espanyol que treballa als Estats Units, Miguel Cabanela, que liderarà la intervenció al rei.

La infecció ha causat molèsties al monarca des de principi de setembre, provocant un retrocés en el procés de recuperació i problemes de mobilitat que s'han fet evidents en les últimes setmanes. Després d'avaluar diferents opcions, s'ha decidit que torni a passar pel quiròfan.

La intervenció es farà a Madrid, després de descartar un trasllat als Estats Units, en un hospital encara per determinar. La decisió es prendrà en les pròximes 48 hores.

També s'ha de decidir si aquesta intervenció es farà en una o dues operacions, en funció del qual la recuperació pot anar entre dos i sis mesos. Si es fa en dues fases, entre la primera i la segona operació han de transcorrer vuit setmanes. Durant aquest temps es col·loca una pròtesi temporal recoberta d'altes dosis d'antibiòtics que posteriorment es substitueix per una pròtesi definitiva. La primera operació és més delicada i la segona més fàcil i de més ràpida recuperació.

El que ja és gairebé segur és que el monarca haurà de romandre ingressat o sense moure's entre quatre i sis setmanes, durant les quals rebrà antibiòtics de forma intravenosa. Posteriorment, els metges no descarten que pugui reprendre la seva activitat de forma restringida dins i fora del palau.

El rei està de "mala pata" ja que només un 1 o 2% dels operats de cadera sofreixen aquest tipus de complicació. La bona notícia és que el percentatge d'èxit en aquest tipus d'intervencions és d'entre el 92 i el 94%, variable en funció del tipus de germen o la duració de la infecció, entre d'altres factors.

Ni abdicació, ni inhabilitació ni modificació de cap llei

Rafael Spottorno ha hagut de fer front a diverses preguntes dels periodistes sobre el futur del monarca. Aquest ha negat que Joan Carles s'hagi plantejat en cap moment abdicar així com tampoc que s'obri un procés d'inhabilitació. El responsable de la Casa del Rei ha evitat pronunciar-se sobre quan podrà tornar a la feina el rei al·legant que això dependrà de l'estat de salut amb què es trobi després de l'operació però ha assegurat que la Corona espanyola no tindrà problemes de representació.

La salut del rei ha fet acte de presència també a la roda de premsa posterior al Consell de Ministres. La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha estat interpel·lada sobre una modificació de la legislació per regular les atribucions del príncep Felip davant d'aquesta operació. La portaveu ha descartat implícitament aquesta possibilitat en assegurar que "el cap d'Estat ha estat intervingut en altres ocasions i s'han seguit complint les funcions amb absoluta normalitat".

Un llarg historial

L'última "revisió al garatge", com sorneguerament ell mateix s'ha referit en alguna ocasió a les seves entrades i sortides de la sala d'operacions, va ser el 3 de març. En aquella ocasió va ser operat amb èxit d'una doble hèrnia discal que l'ha apartat de les seves funcions un grapat de mesos en un moment complicat per a la monarquia espanyola. La rehabilitació anava pel camí correcte fins aquest estiu. L'última aparició pública del rei va ser dilluns passat, en la inauguració de l'any judicial.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut