Madrid

El rei aposta per una campanya més austera en unes eleccions que els partits veuen inevitables

Francesc Homs qualifica de "ridícul espantós" el fracàs de les negociacions sobre la investidura i creu que, "si no fos per l'agenda catalana, avui a Espanya hi hauria govern"

RedaccióActualitzat

El rei Felip VI ha començat aquest dilluns la tercera i definitiva roda de consultes per buscar candidat a la investidura i així evitar la repetició de les eleccions al juny, tot i que pràcticament tothom té coll avall que servirà de poc. De fet, tot i que el monarca no tanca la porta a un acord d'última hora, ja ha demanat als partits polítics amb qui s'ha reunit aquest dilluns que facin una campanya electoral més austera.

Nueva Canarias: "Felip VI percep que es perd una oportunitat per formar govern"

 

 

El monarca ha obert les consultes amb el diputat de Nueva Canarias Pedro Quevedo. Aquesta formació va participar a les eleccions en coalició amb el PSOE. Després de la trobada, el rei ha transmès al portaveu del partit canari la seva percepció que s'ha perdut una oportunitat per formar govern en els quatre mesos que han transcorregut des del 20-D. En tot cas, Felip VI ha afegit que treballarà fins el final per explorar un possible govern durant la ronda de contactes que ha iniciat aquest dilluns, ha dit Quevedo. El representant de Nueva Canarias ha explicat en una roda informativa que tots dos han abordat també qüestions com la despesa que implica una nova campanya electoral. Quevedo considera que hi ha "l'escenari favorable" per repetir coalició amb el PSOE.

Foro Asturias no veu un acord "in extremis"

 

 

Des de Foro Asturias, el diputat Isidro Martínez Oblanca també dóna pràcticament per fet que hi haurà noves eleccions, després de reunir-se amb el rei. El diputat asturià no creu que hi pugui haver un acord "in extremis", i ha culpat Pedro Sánchez  d'aquesta situació.

Coalició Canària: "No només ha començat la campanya, ha començat la guerra"

 

 

El monarca també ha rebut aquest migdia la diputada de Coalició Canària Ana Oramas, que s'ha mostrat convençuda que no hi ha "cap possibilitat" d'entesa per formar govern. "No és que hagi començat la campanya electoral, és que ha començat la guerra", ha afirmat de manera contundent la diputada canària.

IU: "Som en temps de descompte i encara és possible una última sorpresa"

 

 

A la tarda, Felip VI ha reprès les trobades amb el portaveu d'Esquerra Unida-Unitat Popular (UP-IU), Alberto Garzón, que li ha reafirmat la seva aposta per un govern progressista. Garzón ha arribat al saló d'audiències de la Moncloa sense corbata i ha tutejat el monarca en saludar-lo, amb un "Què tal? Com estàs?". La reunió del monarca amb Garzón ha durat uns 40 minuts.

A la sortida de la trobada, Garzón ha dit que "sembla tot força sentenciat" i que "la sensació que té tothom" és que es convocaran noves eleccions. Garzón ha assenyalat que "encara som en el temps de descompte" i que "encara és possible una última sorpresa", tot i que no ho veu gaire possible.

PNB: "Els grans partits estaven pensant més en les properes eleccions"

 

 

Després de Garzón, Felip VI s'ha reunit amb el portaveu del Partit Nacionalista Basc al Congrés, Aitor Esteban, que no espera sorpreses que evitin unes noves eleccions i està convençut que els grans partits ja pensen en aquests comicis. Esteban ha lamentat que hi hagi hagut "por" en els principals partits polítics per arribar a acords i ha insistit que, des del fracàs de la investidura de Pedro Sánchez, no hi ha hagut "converses serioses" perquè "els grans partits estaven pensant més en les properes eleccions".

En Marea diu que el rei "no veu en l'horitzó" un govern presidit per un independent

 

 

El rei també ha rebut la portaveu d'En Marea a la cambra baixa, Alexandra Fernández, que li ha explicat el resultat de la consulta feta a les bases de la formació la setmana passada, que va rebutjar donar suport a un govern de Pedro Sánchez basat en l'acord de PSOE i Ciutadans. Fernández ha proposat al rei estendre a altres institucions els ajustos de despesa que es demanen als partits polítics de cara a les properes eleccions. La portaveu d'En Marea ha coincidit amb el monarca en la necessitat de rebaixar les despeses electorals, però creu que cal anar més enllà i ha plantejat a Felip VI que "totes les institucions" haurien de "donar exemple".

El rei no contempla la possibilitat d'un pacte d'última hora que inclogui un govern presidit per un independent, com va suggerir Ciutadans. Segons ha explicat Alexandra Fernández, el monarca "no ho veu en l'horitzó". Per la candidatura de confluència gallega, el culpable de l'actual situació és el PSOE perquè "hi havia una possibilitat de canvi, però van escollir la via del recanvi i d'unes polítiques que programàticament suposen la continuïtat del PP".

DiL: "Si no fos per l'agenda catalana, avui a Espanya hi hauria govern"

 

 

El portaveu de Democràcia i Llibertat, Francesc Homs, ha qualificat de "ridícul espantós" el fracàs de les negociacions sobre la investidura. Homs ho ha contraposat a l'acord "in extremis" a Catalunya i, de fet, ha afirmat que "si no fos per l'agenda catalana, avui a Espanya hi hauria govern".

El portaveu de DiL a la cambra baixa també ha lamentat la "incapacitat manifesta" que creu que hi ha hagut per "gestionar la complexitat" sorgida dels resultats electorals.

Dimarts: Rajoy, Sánchez, Iglesias i Rivera

El diputat de Compromís Joan Baldoví obrirà aquest dimarts cap a les 10 la segona jornada de consultes polítiques del Rei amb representants parlamentaris, just abans del portaveu d'En Comú-Podem, Xavier Domènech. Els líders dels quatre grups majoritaris a la cambra, Mariano Rajoy (PP), Pedro Sánchez (PSOE), Pablo Iglesias (Podem) i Albert Rivera (Ciutadans), es veuran amb el rei posteriorment. Com en les anteriors rondes, ni Esquerra Republicana ni Bildu no hi han volgut participar.

Tothom veu inevitable unes noves eleccions. De fet, Mariano Rajoy va començar aquest diumenge la precampanya, en donar per tancat el període d'investidura i culpant el PSOE i Ciutadans del no acord. En un acte amb les Noves Generacions del partit a Còrdova, el president popular veu tancat el període d'investidura i ha insinuat que està preparat per a les eleccions: "Estic en forma, amb ganes i disposat un cop més a presentar batalla pel PP, per Espanya i pels espanyols".

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut