Barcelona

El rei del Marroc i la mort, no resolta, de l'exespia rus Litvinenko, nous objectius dels cables de Wikileaks

Les revelacions de Wikileaks no s'aturen i apunten a diferents objectius. Les últimes que s'han conegut esquitxen de nou el rei del Marroc i també aporten dades confuses sobre la mort, no resolta, de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko.

Actualitzat
La mort per enverinament de l'exespia rus Aleksandr Litvinenko a Londres l'any 2006 va significar un greu empitjorament de les relacions entre Rússia i el Regne Unit. Aquest diumenge s'ha sabut que l'excap de la CIA a l'Afganistan, Henry Crumpton, va sentir a dir a un exagent del KGB, Anatoliy Safonov, que ara és representant del president rus, que Moscou no estava implicat en l'assassinat.

"Les autoritats russes a Londres van seguir uns individus que van portar substàncies radioactives a la ciutat, però els britànics els van dir que ells ja els tenien sota control. Tot això, abans que l'enverinament es dugués a terme." Experts citats pel diari britànic "The Guardian" creuen que la declaració de Safonov era una cortina de fum per amagar la implicació russa en l'assassinat. Això sí, la revelació no ajudarà a restablir les relacions entre tots dos països.

L'entrega de Wikilieaks del dia torna a colpejar amb duresa el rei del Marroc, Mohamed VI, a qui l'ambaixador dels Estats Units acusa, el 2009, d'intervenir amb duresa per frenar l'islamisme polític. Thomas Riley assegurava llavors que "el rei Mohamed VI va ordenar que els islamistes no estiguessin autoritzats a apoderar-se dels ajuntaments de diverses ciutats marroquines, com Tànger o Oujda" o Casablanca o Sale, on els islamistes havien obtingut la majoria de vots. En un dels casos, el candidat islamista va ser colpejat fins a causar-li un coma. Pel diplomàtic nord-americà, el resultat d'aquells podia "consistir a erosionar encara més el suport popular pel procés democràtic al Marroc".
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut