El rei Mohamed VI triarà un nou primer ministre (Reuters)
El rei Mohamed VI triarà un nou primer ministre (Reuters)
Rabat

El rei del Marroc busca un altre membre del partit islamista perquè formi govern

Mohamed VI ha destituït el primer ministre, Abdelilah Benkirane, després de cinc mesos de negociacions inútils per constituir un nou executiu al país nord-africà

RedaccióActualitzat

Crisi política al Marroc. El rei Mohamed VI ha destituït el primer ministre, Abdelilah Benkirane, després de cinc mesos de negociacions infructuoses per formar govern. El monarca el substituirà per un altre membre del mateix partit, l'islamista Partit de la Justícia i el Desenvolupament. Benkirane ja va ser primer ministre durant l'anterior legislatura, però en aquesta ocasió s'ha vist incapaç d'aconseguir el suport necessari per formar govern.

Un cop destituït, el ja ex-primer ministre ha dit que prohibia "comentar" la decisió del rei d'apartar-lo com a cap del govern. En un breu comunicat de la seva formació, Benkirane afirma que aquest avís va dirigit "a tots els militants del partit".

La nota del Gabinet Reial indicava que la formació de govern recaurà ara sobre una altra personalitat de la mateixa força política, tenint en compte que la Constitució marroquina estableix que és el partit guanyador a les eleccions el que ha d'encapçalar l'executiu.

 

 

La direcció del Partit de la Justícia i el Desenvolupament es reuneix aquest dijous per estudiar la situació. Tot i que és improbable que s'oposi a la voluntat de Mohamed VI, les bases de la formació poden rebre malament el fet d'haver de descartar el seu candidat, elegit per les urnes l'octubre passat i considerat el polític amb més popularitat del Marroc.

Als comicis de fa cinc mesos, el partit de Benkirane va sortir reelegit amb gairebé un terç dels escons. El seu principal rival, el partit liberal i laic Partit de l'Autenticitat i la Modernitat, pròxim al rei Mohamed VI, es va quedar a una vintena d'escons de distància. Hi va participar menys de la meitat de l'electorat i, a més, hi va haver nombroses denúncies de frau.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut