El líder del PS, el francòfon Elio Di Rupo, parla amb el rei Albert II a la sortida del palau reial. (Foto: Reuters)
El líder del PS, el francòfon Elio Di Rupo, parla amb el rei Albert II a la sortida del palau reial. (Foto: Reuters)
Brussel·les

El rei de Bèlgica rebutja la dimissió del mediador de la crisi política, que ja dura més de 211 dies

El rei Albert de Bèlgica ha rebutjat la dimissió del senador socialista flamenc Johan Vande Lanotte com a mitjancer en la crisi política del país i que l'ha deixat durant més de 211 dies sense govern. Durant aquest temps, 4 missions de "conciliació" han fracassat en l'intent d'aconseguir que les comunitats francòfona i flamenca consensuïn una polèmica reforma de l'estat.

Actualitzat
El rei dels belgues, Albert II, ha demanat al senador flamenc Johan Vande Lanotte que continuï de mediador per mirar de desbloquejar la crisi política que viu el país. El monarca n'ha rebutjat la dimissió, que va presentar dijous passat després de tornar a fracassar.

Albert de Bèlgica ha encarregat al senador flamenc que "utilizi qualsevol iniciativa útil" per aconseguir un acord amb l'ajuda del líder del Partit Socialista (PS), el francòfon Elio Di Rupo, i el de l'Aliança Flamenca, Bart De Wever. De fet, els partits flamencs Socialista(SPA), els democristians CDH i CD&V i els verds havien fet públic el seu desig que el senador Johan Vande Lanotte continués al capdavant de la negociació.

La darrera proposta se centrava en la cessió a les regions del 26% de l'IRPF belga, una iniciativa que teòricament havia d'acontentar els flamencs. També proposava escindir el districte federal que uneix Brussel·les amb la seva perifèria flamenca, suprimir el Senat, modificar el finançament de la regió de la capital i descentralitzar competències com les del Ministeri de Justícia. La iniciativa va ser rebutjada per l'Aliança Flamenca. Aquesta era la quarta missió que fracassava.

A la crisi política belga s'hi suma la cojuntura econòmica. Un govern en funcions s'ha fet càrrec de la gestió del país, mentre s'intenta pactar el nou. El rei va demanar a aquest executiu provisional l'aprovació d'un pressupost amb una retallada del dèficit encara més ambiciosa que la promesa a la Comissió Europea i que va ser del 4,1% del PIB.

Per aquest propòsit que exigeix el monarca, es valorarà la iniciativa del ministre de Finances en funcions, Didier Reyunders, que aposta per la creació d'un govern provisional amb competències limitades. Aquest executiu hauria de poder aprovar els pressupostos i calmar el nerviosisme dels mercats davant la inestabilitat que comporta la falta d'un govern.
Anar al contingut