Madrid

El rei continua els contactes per encarregar la formació de govern amb el BNG, ERC, PNB i CiU

El rei Joan Carles ha continuat aquest dijous a La Zarzuela els contactes amb els grups polítics del Congrés per encarregar la formació del nou govern. Ho ha fet amb el BNG, ERC, el PNB i CiU. La majoria de forces esperaran a veure què els planteja José Luis Rodríguez Zapatero abans de decidir el seu vot. Només ERC ha concretat que hi votarà en contra o s'hi abstindrà. Al marge de la sessió d'investidura, el representant republicà, Joan Ridao i el rei han parlat també de la sequera.

Actualitzat

El diàleg entre el monarca i Joan Ridao ha estat el següent:

Joan Carles I: "Parece que no hay lluvia"
Joan Ridao: "No hay lluvia, no, y estamos bastante preocupados".
Joan Carles I: "Vosotros, nosotros, todos".
Joan Ridao:" Pero aquí no hay la emergencia que allí".
Joan Carles I: "Bueno, porque aquí hay más reservas". 

A banda d'aquesta qüestió d'actualitat, Ridao ha traslladat al rei que Esquerra es decantarà pel no o per l'abstenció en el debat d'investidura. Durant la tarda, el rei s'ha entrevistat amb el portaveu del PNB, Josu Erkoreka, que no ha volgut desvelar quina posició adoptarà el seu grup durant la sessió d'investidura.

Ha tancat la jornada d'entrevistes el representant de CiU, Josep Antoni Duran i Lleida, que tampoc ha revelat quin serà el vot de la federació. Duran i Lleida ha demanat, però, que la novena legislatura sigui la dels grans pactes en educació, immigració, benestar social i de reforma del sistema electoral. La ronda de contactes es tancarà aquest divendres amb el líder del PP, Mariano Rajoy, i amb el president del govern en funcions, José Luis Rodríguez Zapatero.

El rei va obrir la ronda de contactes dimecres amb la diputada de Nafarroa Bai. Uxue Barkos va explicar que la seva coalició dubta entre el vot en contra o l'abstenció en la votació a la investidura de José Luis Rodríguez Zapatero i que només optarà per la segona opció si el PSOE es compromet a reconèixer Na-Bai com una força política "amb la qual treballar". Després, el monarca va rebre el representant d'Iniciativa per Catalunya-Verds, Joan Herrera, que va supeditar el seu suport a la investidura de Rodríguez Zapatero al fet que el PSOE adopti compromisos concrets en matèria social i ambiental i a l'establiment d'un calendari de desenvolupament de l'Estatut català. A continuació, va ser Rosa Díez, d'Unió, Progrés i Democràcia, qui es va entrevistar amb el rei.

Per la seva part, el coordinador d'IU, Gaspar Llamazares, li va remarcar la seva "posició crítica, més propera a l'abstenció" i la diputada Ana Oramas, de Coalició Canària, va deixar clar que encara no han pres una decisió i que no ho faran fins a haver escoltat el discurs de Rodríguez Zapatero.

Sigui com sigui, el debat d'investidura començarà el pròxim dimarts 8 d'abril, segons es va decidir en la primera reunió de la mesa del Congrés dels Diputats. La sessió començarà a les dotze del migdia amb la intervenció del candidat a la investidura que s'allargà fins a l'endemà. Previsiblement, el dia 10 el nou president jurarà el càrrec davant del rei i l'endemà ho faran els ministres del nou executiu.

Anar al contingut