Madrid

Homs augura una legislatura de "confrontació pura i dura" amb la qüestió catalana

Els partits mantenen les seves posicions en el primer dia de la cinquena i probablement última nova ronda de consultes del rei

RedaccióActualitzat

El cap de files del Partit Demòcrata Europeu Català al Congrés, Francesc Homs, ha manifestat que la seva formació i el govern de la Generalitat compliran "peti qui peti" els compromisos adquirits respecte al procés sobiranista. Després de la reunió que tots dos han mantingut a La Zarzuela en el marc de la ronda de consultes del monarca amb els partits polítics, Homs ha pronosticat que, després de la probable investidura de Rajoy, s'iniciarà una legislatura de "confrontació" amb el procés sobiranista.

"El meu pronòstic és que faran un govern de confrontació pura i dura amb la qüestió catalana, perquè no saben fer altra cosa. I els sortirà malament"

Homs ha enviat un missatge al PP, PSOE i C's emplaçant-los a decidir "si un dia canvien la seva tònica, la seva actitud i el seu plantejament".

El portaveu del PDECat al Congrés ha avançat que la seva formació serà "molt activa" en l'oposició al PP i presentarà iniciatives "que permetin derogar lleis que ha imposat el PP en aquests últims quatre anys". Homs considera "lògic" que en la pròxima legislatura es deroguin lleis en què hi ha hagut el que ha dit que era "una imposició del PP", com la LOMCE o la "llei mordassa". A més, ha advertit que la setmana que ve s'hauria d'activar "de manera urgent" la comissió d'investigació sobre l'anomenada "Operació Catalunya".

Cinquena (i última?) ronda de consultes

El rei Felip VI ha començat aquest dilluns la ronda de consultes amb els partits per designar un candidat a la investidura. Aquesta és la cinquena vegada que el monarca rep els grups polítics des de les eleccions del 20 de desembre. Ara, però, la perspectiva és que l'abstenció del PSOE a la investidura de Mariano Rajoy faciliti que aquesta mateixa setmana pugui ser elegit pel Congrés. El rei ha rebut aquest dilluns les nou formacions amb menys representació parlamentària.

El primer interlocutor del rei ha estat el diputat de Nova Canàries Pedro Quevedo, que ha vist un monarca més relaxat que a les ocasions anteriors perquè diu que ja es preveu el desenllaç. El diputat de Nova Canàries ha confirmat el "no" a Rajoy però creu que aquesta legislatura pot ser "una oportunitat" perquè els populars ja no podran aplicar la política que feien amb majoria absoluta, quan, segons Quevedo, "va morir el parlamentarisme". El diputat canari també ha dit que entén el canvi de posició dels seus socis del PSOE, i que, en cap cas, li han demanat a ell que alteri el seu vot.

Posteriorment, el diputat del Fòrum Astúries, Isidro Martínez Oblanca, ha ratificat al monarca el vot favorable a la investidura de Rajoy i ha considerat "important" que es formi un govern "com més aviat millor". Martínez Oblanca ha expressat a Felip VI la seva convicció que celebrar unes terceres eleccions "no respon ni a l'esperit de la Constitució ni a la voluntat majoritària dels espanyols".

Per la seva banda, la diputada de Coalició Canària, Ana María Oramas, ha considerat ratificat l'acord amb el PP per impulsar l'anomenada "agenda canària", però ha advertit a Rajoy que, després de la investidura, no tindrà "un xec en blanc". Oramas ha dit que el PP "haurà de guanyar-se el suport" de Coalició Canària "decret a decret, llei a llei, setmana a setmana".

Des de la Unió del Poble Navarrès (UPN), Javier Esparza ha fet una crida a la resta de forces polítiques perquè, un cop investit Mariano Rajoy, treballin conjuntament per permetre al governabilitat. El diputat d'UPN ha transmès al rei el vot afirmatiu del seu partit a la investidura de Rajoy i ha assenyalat que el futur govern, estant en minoria, tindrà l'obligació de negociar i haurà de mostrar una "cintura política important".

Felip VI ha fet l'última reunió del matí amb la diputada d'Equo Rosa Martínez, que li ha explicat les propostes ecologistes de la formació i ha manifestat la seva negativa a donar suport a Rajoy. Martínez ha justificat el no per una "qüestió d'ètica" perquè entén que el PP és el "partit de la corrupció" que beneficia als "amiguets" i li manca legitimitat per governar.

IU, PNB i En Marea anuncien el vot en contra

Tots els grups a qui ha rebut el rei el dilluns a la tarda li han expressat la seva decisió de votar en contra del candidat del PP. El primer amb qui s'ha reunit Felip VI ha estat el coordinador federal d'IU, Alberto Garzón, que ha acusat el PSOE de "traïció històrica" i de cometre un "frau electoral força evident" amb la decisió d'abstenir-se. Garzón ha assegurat que participarà en la protesta "Envolta el Congrés" convocada per al dia que se celebri la segona votació d'investidura.

El portaveu del PNB, Aitor Esteban, ha insistit que els nacionalistes bascos tornaran a votar no a la investidura de Rajoy i que tampoc pensen negociar els pressupostos amb el PP si no hi ha un canvi d'actitud previ.

Des d'En Marea, Alexandra Fernández s'ha reafirmat en la negativa a investir Rajoy, a qui acusen d'encarnar el menyspreu per l'autogovern, l'idioma i la cultura de Galícia.

Dimarts, reunió del rei amb Javier Fernández

Les converses tindran el seu punt culminant dimarts, a dos quarts de dues del migdia, quan el president de la gestora del PSOE, Javier Fernández, es reunirà amb Felip VI. Fernández comunicarà al cap d'estat que la seva formació s'abstindrà en la investidura de Rajoy. El monarca rebrà el candidat del PP dues hores després al Palau de la Zarzuela. Esquerra Republicana i Bildu no hi assistiran.

Un cop acabi la tanda de consultes, començarà el procés d'investidura. Hi ha dues opcions. La primera seria fer el debat el 27 i 28 d'octubre, per poder fer la primera votació el mateix dia 28, divendres. En aquesta primera volta, Rajoy no obtindria la investidura. Seria el dia 30, al cap de 48 hores, comptant també el canvi d'hora, quan es faria la segona votació i, ara ja sí, Rajoy, amb l'abstenció dels socialistes, seria investit president. Aquesta primera opció permetria al rei ser present en la investidura.

Tot i això, la majoria de partits aposten per un altre calendari, que situaria el debat els dies 26 i 27, quan es faria la primera votació. Rajoy seria investit dos dies després, dissabte 29. Aquesta segona opció, però, agafaria Felip VI a la Cimera Iberoamericana de Cartagena de Indias.

Sigui quin sigui el calendari d'investidura, el 31 d'octubre és l'últim dia en què Rajoy pot jurar el càrrec, perquè, si no, s'haurien de convocar eleccions. S'espera que el mateix dia 31 —o, com a molt, l'endemà— s'anunciï la composició del nou govern, que prendria possessió l'1 o el 2 de novembre.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut