Ana Pastor, presidenta del Congrés
Ana Pastor, presidenta del Congrés
Madrid

Ana Pastor diu que "donarà un temps" a Rajoy perquè intenti formar govern

Després de la reunió amb Rajoy, Felip VI ha rebut la presidenta del Congrés per informar-la del resultat de la tanda de consultes

RedaccióActualitzat

La presidenta del Congrés, Ana Pastor, ha evitat confirmar que, un cop ha acceptat l'encàrrec del rei Felip VI per formar govern, Mariano Rajoy està obligat per la Constitució a presentar-se a la investidura. El motiu són els preceptes 99.1 i 99.2 de la Constitució que regulen el procés per a la investidura, que estableixen que quan un candidat rep l'encàrrec del rei per formar govern, aquest aspirant "exposarà davant del Congrés el programa polític del govern que pretengui formar i sol·licitarà la confiança de la cambra".

En roda de premsa al Congrés després de despatxar amb el monarca, Pastor s'ha limitat a apuntar que es reunirà amb el líder del PP i que el Congrés li "donarà un temps" perquè intenti formar govern. Tot plegat després que a la roda de premsa que ha ofert a La Moncloa, Rajoy ha deixat oberta la possibilitat de no presentar-se a la investidura si després d'un "termini raonable de temps" constata que no té suports suficients per superar-la.

Reunions del rei amb Sánchez, Iglesias i Rivera

Aquest migdia, el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, ha cedit tota la iniciativa política a Mariano Rajoy i li ha demanat que se sotmeti a la investidura com a candidat a president del govern espanyol. Sánchez, que ha reiterat que votarà contra Rajoy, ha sortit de l'audiència amb el rei descartant-se com a candidat alternatiu.

 

 

El rei Felip VI tanca aquest dijous la roda de contactes amb els partits polítics per a la investidura. La jornada ha començat amb la reunió entre el monarca i el líder de Ciutadans, Albert Rivera, que ha proposat al rei dues opcions: un govern de PP, PSOE i C's sense Rajoy; o un govern del PP en minoria gràcies, almenys, a la seva abstenció i la del PSOE.

Després de Rivera ha passat pel despatx del rei el líder de Podem, Pablo Iglesias, que ja ha tornat a deixat clar que votarà "no" a la investidura de Mariano Rajoy. Iglesias ha assegurat que la seva millor opció continua sent la formació d'un govern progressista, tot i que ha admès que la veu encara més complicada que després del 26-J.

Un cop tancada aquesta ronda, Felip VI comunicarà a la presidenta del Congrés, Ana Pastor, si té candidat per proposar a la investidura.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut