Albert II, en el discurs en què ha anunciat que abdicarà. (Foto: Reuters)
Albert II ha anunciat que abdicarà el 21 de juliol. (Foto: Reuters)
Bèlgica

El rei belga Albert II abdicarà el 21 de juliol a favor del príncep Felip

Albert II ha anunciat que deixarà el tron el 21 de juliol, festa nacional de Bèlgica, durant un discurs retransmès per televisió i ràdio. El monarca ha al·legat que l'edat i la salut ja no el deixen exercir com voldria, després de 20 anys al tron. El príncep Felip assumirà el càrrec als 57 anys.

RedaccióActualitzat
El rei belga, Albert II, abdicarà 21 de juliol, coincidint amb la festa nacional del país. El monarca ha anunciat la decisió durant un discurs retransmès per televisió i ràdio, en què ha assegurat que el príncep Felip "està preparat per succeir-me". Després de 20 anys al tron, darrerament hi havia molts rumors sobre la seva possible abdicació. "Amb serenitat i confiança, us anuncio la meva intenció d'abdicar el 21 de juliol", ha indicat en un discurs a peu dret i amb els papers a la mà.

Albert II, que va fer 79 anys el mes de juny, ha justificat que, per edat i salut, ja no es pot dedicar al càrrec com voldria I ha destacat que el seu fill ja ha acumulat experiència en l'àmbit econòmic. "Ha arribat el moment de passar el relleu a la generació següent. Constato que el príncep Felip està preparat per succeir-me i gaudeix, juntament amb la princesa Matilde, de tota la meva confiança", ha assegurat. El príncep hereu té 53 anys.

El monarca ha destacat que ha estat "un honor i una sort" haver estat sobirà de Bèlgica, ha donat les gràcies a la ciutadania pel seu suport i ha assegurat que la reina i ell no oblidaran "mai" l'escalfor que els ha fet arribar la gent durant aquests 20 anys de regnat.

Albert II s'ha adreçat a la població a través de les 4 grans cadenes de televisió del país i de les seves emissores de ràdio, després d'haver assistit excepcionalment al consell de ministres del govern federal. Abans, l'executiu del socialista Elio Di Rupo s'ha reunit amb el rei. Di Rupo ha afirmat, després de l'anunci d'abdicació, que Bèlgica s'acomiada del rei en unes "circumstàncies molt millors que les de fa 20 anys" i ha coincidit amb Albert II a destacar la preparació del príncep Felip.

Bèlgica ja estava preparant la celebració dels 20 anys de regnat del rei, que va pujar al tron després de la mort del seu germà Balduí a causa d'un atac de cor. Balduí i la reina Fabiola no van tenir descendència, i això va ser el que va portar Albert al tron. És la segona vegada que un rei belga abdica. El primer cas va ser, precisament, el del pare de Balduí, Leopold III.

Les últimes setmanes han estat marcades pel fet que la presumpta filla il·legítima del monarca, Delphine Boël, ha demanat a la justícia belga que el príncep hereu i la seva germana Astrid de sotmetin a proves d'ADN per demostrar que està emparentada amb el rei. La filla seria fruit de la relació amb la baronessa Sybille de Selys-Longchamps.

Tot i que les seves tasques estan limitades, el rei va jugar un paper central de mediació en la llarga crisi política dels anys 2010 i 2011, en què Bèlgica va batre el rècord mundial de dies sense formar govern.
NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut