Madrid

El rei avisa que "vulnerar les normes" porta a "tensions i enfrontaments estèrils"

El rei també ha dit que "ningú sacsegi vells rancors o obri ferides tancades"

RedaccióActualitzat

Felip VI defensa la unitat d'Espanya i alerta que s'ha de complir la llei. En un toc d'atenció a Catalunya, el monarca avisa que ara no és el moment per a divisions ni fractures.

Felip VI ha dedicat gran part del seu discurs de Nadal a defensar la unitat i, sense anomenar Catalunya, ha avisat:

"Vulnerar les normes que garanteixen la nostra democràcia i llibertat només porta, primer, a tensions i enfrontaments estèrils que no solucionen res i, després, a l'empobriment moral de la societat."

I el rei ha insistit:

"Perquè el progrés, la modernització i el benestar requereixen sempre una convivència democràtica basada en la llei. En una voluntat decidida i lleial de construir, no de destruir, d'engrandir, no d'empetitir i d'enfortir i no de debilitar."

El monarca també ha reclamat que no s'obrin velles ferides:

"No és temps per a fractures, per a divisions internes, sinó per posar l'accent en allò que ens uneix. Construint sobre la nostra diversitat. Són temps per aprofundir, en una Espanya de braços oberts i mans esteses on ningú sacsegi vells rancors o obri ferides tancades."

Felip VI està convençut que Espanya ha enfilat la sortida de la crisi i ha reclamat diàleg a tots els partits per arribar a grans pactes d'estat.

El rei, que ha celebrat haver superat una situació "complexa" per la governabilitat de l'Estat, ha reclamat com a "essencial" fer del diàleg i l'entesa l'eina entre grups polítics per aconseguir "consensos bàsics per al millor funcionament de la societat".

"Cuidem i millorem en tot moment la nostra convivència, exigeix respecte i consideració cap als altres", ha afegit el monarca en una crida a la tolerància en tots els àmbits:

"L'exclusió, la negació o el menyspreu al valor de l'opinió aliena no poden cabre a l'Espanya d'avui; com tampoc són admissible ni actituds ni comportaments que ignorin i menyspreïn el dret de tots els espanyols per l'organització de la vida en comú".

Durant el seu discurs, i en clau econòmica, el rei ha desitjat que es consolidi "l'esperança de la recuperació" i que permeti crear més ocupació "i de qualitat". Un nou marc econòmic que permeti tant "corregir desigualtats d'una crisi tan profunda com enfortir la cohesió social, que els més vulnerables tinguin la certesa que no es quedaran en la soledat del camí".

En aquest sentit, Felip VI ha aplaudit "els homes i dones que amb esforç sostenen i amb gran dignitat i coratge famílies, vides i feines". "He vist en molts compatriotes la decisió d'assumir riscos per crear o defensar llocs de feina, i el valor per reemprendre la tasca de veure destruïdes obres fetes amb il·lusió", ha afegit en defensar també el paper dels treballadors públics i de l'educació:

"Estic segur que la nostra memòria col·lectiva reservarà un lloc d'honor pel sacrifici, l'abnegació, la generositat i la superació de la societat".

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut