Madrid

El rei apel·la a la "voluntat d'entesa" i a confiar en la unitat d'Espanya en el discurs de Nadal

Felip VI reivindica el sentiment espanyol i alerta que imposar projectes d'uns espanyols contra els altres "només porta a la decadència, l'empobriment i l'aïllament"

RedaccióActualitzat

Felip VI ha fet una crida a la "voluntat d'entesa" en el seu segon missatge de Nadal, que arriba només quatre dies després de les eleccions espanyoles amb el resultat més fragmentat i mentre a Catalunya es negocia un govern amb l'hemicicle més independentista que mai. El rei ha demanat en el discurs que es mantingui la "voluntat d'entesa generosa" i "l'esperit de reconciliació sincer" que, al seu parer, han definit l'Espanya dels últims anys.

"El nostre camí és ja, de manera irrenunciable, el de l'entesa, la convivència i la concòrdia en democràcia i llibertat. Per això, respectar el nostre ordre constitucional és defensar la convivència democràtica aprovada per tot el poble espanyol".

El monarca, que per primera vegada ha fet el discurs des del Saló del Tron del Palau Reial, ha llançat un missatge a favor de la unitat d'Espanya aixecada sobre la Carta Magna on, diu, "caben tots els sentiments i sensibilitats".

"Vull reiterar un missatge de serenitat, de tranquil·litat i confiança en la unitat i continuïtat d'Espanya; un missatge de seguretat en la primacia i defensa de la nostra Constitució."

Sense esmentar directament Catalunya, però amb la qüestió planant rere el discurs, Felip VI ha considerat que no es pot imposar el projecte dels uns per sobre dels altres i ha advertit que tindria conseqüències nefastes:

"No hem d'oblidar que la ruptura de la llei, la imposició d'una idea o d'un projecte dels uns sobre la voluntat dels altres espanyols només ens ha conduït en la nostra història a la decadència, a l'empobriment i a l'aïllament."

El rei ha reivindicat el sentiment espanyol i ha remarcat que "ser i sentir-se espanyol, estimar, admirar i respectar Espanya és un sentiment profund, una emoció sincera i un orgull legítim".

Un altre tema pel qual ha mostrat preocupació el rei en el discurs és l'economia. Felip VI situa la millora econòmica com a "prioritat", desitja que es creïn llocs de treball "dignes" i que "s'enforteixin" els serveis públics essencials, com la sanitat i l'educació, amb l'objectiu de "reduir les desigualtats".

A banda, el monarca cita com a desafiaments la lluita contra el terrorisme, la crisi dels refugiats i immigrants que arriben a Europa per fugir de la guerra i la pobresa i la lluita contra el canvi climàtic.

Com ja va fer en el seu primer discurs de Nadal, el monarca acaba el missatge desitjant les bones festes en tots les llengües cooficials a l'Estat.

 

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut