Barcelona

El Rei, a Barcelona: "Seria ceguesa no veure la gravetat d'aquesta etapa històrica"

Després que el rei Joan Carles va parlar de "quimeres" en els dies posteriors a la gran manifestació independentista de la Diada, el monarca i el president de la Generalitat no han intercanviat cap paraula, tot i que s'han assegut de costat.

RedaccióActualitzat
Després que el rei Joan Carles va parlar de "quimeres" en els primers dies posteriors a la manifestació per la independència, s'esperava la imatge del monarca i el president Mas junts. Ha passat aquesta tarda, a Barcelona, amb motiu del lliurament del Premi Internacional Comte de Barcelona al cardenal Tarsicio Bertone, secretari d'Estat del Vaticà. A l'acte, hi havia els principals representants dels mons econòmic i polític de Catalunya.

El rei i Mas s'han trobat a Barcelona, però només s'han saludat i no han intercanviat cap paraula. El monarca ha saludat Mas amb un "Bona tarda, president", com ha fet amb la resta d'autoritats, com l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol, però, encara que s'han assegut de costat, no han tingut cap conversa. Tampoc ho han fet més tard, quan s'ha servit una copa de cava després de l'entrega de premis.

Durant el seu discurs, el rei ha destacat com el cardenal guardonat ha estat capaç de comprendre la personalitat de Catalunya, com es va poder comprovar en la visita del papa al Principat. També s'ha referit a la situació critica que viu Espanya. "Seria ceguera no veure la gravetat d'aquesta etapa històrica, però seria irresponsable igualment caure en un abatiment infecund sense advertir i ser conscients que el geni i la voluntat dels homes i dones de Catalunya, d'Espanya sencera i d'Europa seran capaços de superar aquestes circumstàncies", han estat les paraules de Joan Carles.

Entre els polítics assistents hi havia Josep Antoni Duran i Lleida que, abans de l'acte, ha celebrat l'avançament electoral: "Jo crec que en democràcia ha arribat el moment que siguins els ciutadans no a través de manifestacions sinó de les urnes que expressin el que volen optant per les diverses forces polítiques que es presentaran", ha dit el líder d'Unió.

Aquesta visita a Barcelona li va de primera al rei Joan Carles per intentar reconciliar-se amb tots aquells catalans que no van veure amb bon ull que el rei parlés de "quimeres" en lloc de fer d'àrbitre en el context que viuen Catalunya i Espanya després de la manifestació històrica de l'11 de setembre.

Dijous, propera trobada


El cap de l'Estat tornarà dijous a Barcelona, on inaugurarà la terminal Tercat, gestionada pel grup xinès Hutchison, que és la terminal de contenidors més avançada de tot el Mediterrani en ser capaç de servir diversos grans bucs simultàniament. Serà allà on el rei Joan Carles tornarà a coincidir amb Artur Mas. 
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut