Londres

El Regne Unit vol mantenir una unió duanera temporal amb la UE després del Brexit

La proposta britànica s'interpreta com una victòria dels partidaris de l'anomenat "Brexit suau"

RedaccióActualitzat

El Regne Unit vol mantenir una unió duanera temporal amb la Unió Europea després del Brexit. És el que diu un document divulgat pel govern de Theresa May, el primer dels tres que farà públics els pròxims dies sobre les relacions que vol tenir amb la Unió Europea a partir del 2019.

La proposta britànica s'interpreta com una victòria dels partidaris de l'anomenat "Brexit suau". Londres no ha concretat el temps que duraria la unió duanera provisional, però uns quants mitjans britànics han parlat de dos o tres anys a partir del moment que es consumi el divorci amb Europa, previst per al 2019. El cap negociador britànic, David Davis, defensa així la iniciativa:

"Si aconseguim a tancar aquest acord comercial amb ells, no hi haurà impostos i no perjudicarà els negocis. Això seria en les dues direccions. No és només nosaltres amb Europa. És també Europa amb nosaltres. És en interès  dels negocis britànics i dels europeus, però per descomptat això requerirà una mica de temps."

A Brussel·les han dit que en prenen nota, però que no abordaran la qüestió de manera immediata. De fet, el negociador europeu, Michel Barnier, ja va advertir fa un mes que, abans de parlar de la relació comercial post-Brexit, s'havien d'aclarir altres temes com els futurs drets dels ciutadans comunitaris i britànics, la factura que haurà de pagar Londres per abandonar la Unió, i la frontera entre Irlanda i Irlanda del Nord.

Dimecres s'espera que el Regne Unit presenti un segon document, precisament sobre la qüestió irlandesa. A finals de mes, tots dos equips negociadors es tornaran a reunir.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut