Londres

El Regne Unit expulsa 23 diplomàtics russos per l'enverinament de l'exespia Skripal

La primera ministra britànica anuncia que el Regne Unit suspèn els contactes bilaterals amb Rússia i que incrementarà el nombre de controls a ciutadans russos

Actualitzat

El Regne Unit expulsarà 23 diplomàtics russos ja que Moscou encara no ha donat explicacions sobre l'enverinament de l'exespia rus Serguei Skripal i la seva filla, la setmana passada, a Salisbury, segons ha anunciat la primera ministra britànica al Parlament.

Theresa May ha dit que els diplomàtics expulsats han estat identificats com a "agents dels serveis secrets encoberts" i que tenen una setmana per sortir del país. Es tracta del nombre d'expulsions més gran dels darrers 30 anys.

La cap de l'executiu britànic també ha anunciat que el Regne Unit suspèn els contactes bilaterals amb Rússia i que incrementarà el nombre de controls a ciutadans russos que viatgin al país.

Així doncs, May ha cancel·lat la invitació del ministre d'Exteriors rus al país i cap representant de la família reial britànica o altres dignataris aniran al Mundial de Futbol de Rússia aquest estiu.

 

May, conveçuda que Rússia està al darrere de l'enverinament

May ha anunciat totes aquestes mesures des del Parlament, on ha assegurat que està convençuda que Rússia està al darrere d'aquest incident, en el qual l'exespia i la seva filla van ser enverinats amb un agent nerviós de fabricació russa. Per la primera ministra britànica, Rússia no ha proporcionat una argumentació "creïble" ni tampoc ha aclarit "per què compta amb un programa d'armament químic que contravé la legislació internacional".

En aquest sentit, May ha assegurat també que Rússia ha reaccionat amb "total menyspreu" davant la "gravetat" dels fets de Salisbury, malgrat "l'oportunitat" que han brindat a Rússia perquè donés una explicació.

"El Kremlin ha reaccionat amb sarcasme, menyspreu i resistència i ha demostrat un total menyspreu per la gravetat dels fets.

L'executiu britànic també ha demanat una reunió urgent del Consell de Seguretat de l'ONU per analitzar la qüestió i "prendre mesures immediates per desmantellar la xarxa d'espionatge russa al Regne Unit". Una trobada que serà aquest mateix dimecres.

El president del Consell Europeu, Donald Tusk, ha dit que tot apunta a Moscou i que, en solidaritat amb el Regne Unit, podria portar el cas a la cimera de líders comunitaris que es farà la setmana que ve.

Hores abans, el Kremlin ha insistit que no té res a veure amb l'enverinament de l'exespia Serguei Skripal i la seva filla, i que no accepta ultimàtums.

La primera ministra britànica ja va afirmar dilluns al Parlament que era "altament probable" que Rússia fos responsable de l'enverinament de Skripal amb un agent nerviós.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut