Londres

El Regne Unit celebrarà un referèndum el 23 de juny per decidir si es manté a la Unió Europea

El primer ministre britànic anunciarà la data del referèndum de permanència del Regne Unit dins la Unió Europea

RedaccióActualitzat

Els ciutadans britànics votaran si el país es queda a la Unió Europea. Serà el dijous 23 de juny. Ho ha anunciat el primer ministres britànic, David Cameron, després del consell de ministres extraordinari en què ha informat els seu gabinet dels acords assolits divendres a la nit a la cimera de Brussel·les.

"Vosaltres decidiu. Sigui quin sigui el resultat, jo l'aplicaré"

En una breu compareixença, David Cameron ha anunciat que farà campanya pel "sí", després que el Regne Unit ha aconseguit un estatus especial dins la Unió. Assegura que el país és "més segur, més fort i té més oportunitats" en el marc de la UE.

"La decisió és a les vostres mans, però la meva recomanació és clara: crec que la Gran Bretanya serà més segura, forta i estarà millor en una Unió Europea reformada"

Cameron ja ha començat la campanya pel "sí". A les portes de Downing Street ha assegurat que deixar Europa "amenaçaria l'economia i la seguretat nacional" del país. En canvi, defensa que l'acord aconseguit a Brussel·les aporta el millor de les dues solucions:

"Ens dóna un estatus especial amb tots els beneficis de ser a la Unió, amb més feines, preus més baixos i més seguretat. Però també significa que quedem fora dels aspectes d'Europa que no ens interessen: no ens incorporarem a l'euro; no serem part dels rescats de l'eurozona; no serem part de la zona de lliure circulació de persones, o d'un exèrcit europeu o d'un superestat"

Cinc membres del govern, per lliure

Cinc membres del gabinet de David Cameron ja s'han desmarcat de la postura oficial de l'executiu. Són el ministre de Justícia; el de Treball i Pensions, la responsable per Irlanda del Nord, el ministre de Cultura, Mitjans de Comunicació i Esports; i la líder de la Cambra dels Comuns. Tots votaran que "no" en el referèndum per mantenir-se a la Unió.

Acord amb la Unió Europea

David Cameron es va mostrar pletòric a la sortida de la cimera del Consell Europeu per l'acord assolit. I ja va començar la campanya a favor del "sí":

"Hem protegit la nostra economia i tenim veu i vot sobre les normes de lliure comerç dins el mercat únic, però des de fora de l'euro. Crec que amb això n'hi ha prou perquè recomani que el Regne Unit continuï a la Unió Europea, tenint el millor dels dos mons".

L'acord inclou la limitació de les ajudes socials als treballadors comunitaris que migrin al Regne Unit i el reconeixement de la lliura esterlina com una de les monedes de la Unió. Segons Cameron, els britànics estaran "permanentment fora de qualsevol unió i mai formaran part d'una unió política". També s'assegura que el Regne Unit no formi mai part de l'euro.

L'acord concedeix als britànics un estatus especial dins la Unió Europea i permet no pagar, durant set anys, determinades ajudes socials als ciutadans comunitaris que visquin al Regne Unit:

"Ens hem assegurat que els contribuents britànics mai pagaran rescats de l'eurozona. Ens hem assegurat que l'eurozona mai no podrà actuar com a bloc per erosionar el lliure comerç al mercat únic i hem garantit que les empreses britàniques mai seran discriminades pel fet de ser de fora de l'eurozona".

Els socis europeus també s'han mostrat contents amb l'acord. Per França, el país més reticent a fer concessions al Regne Unit, l'acord no inclou cap revisió dels tractats que concedeixi dret de veto als britànics sobre els acords aconseguits a la zona euro. Angela Merkel ha dit que és un acord just i que no han fet gaires concessions als britànics.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
ESPECIALS RELACIONATS
Anar al contingut