Control dels Mossos d'Esquadra a la C-31, al seu pas pel riu Besòs i de sortida de Barcelona, el 17 d'agost de 2017. (horitzontal)
Control dels Mossos d'Esquadra a la C-31, al seu pas pel riu Besòs i de sortida de Barcelona, el 17 d'agost de 2017. (horitzontal)

El reglament de l'Europol permet l'ingrés dels Mossos si Madrid ho autoritza

Les policies autonòmiques poden tenir accés directe a la informació de l'organisme internacional si l'estat espanyol ho permet, com ha fet amb l'Ertzaintza

Carme ClèriesActualitzat

L'accés dels Mossos a la informació de què disposa l'Europol, l'Oficina Europea de Policia, ha generat polèmica. A la Junta de Seguretat del juliol passat es va acordar que els Mossos d'Esquadra s'integrarien en aquest organisme de coordinació a partir del setembre, però diversos ministres del govern de Rajoy han refredat aquesta expectativa en les últimes hores i dies.

La clau la té, doncs, l'executiu espanyol, que al juny va permetre la incorporació de la policia basca, l'Ertzaintza.

El reglament de l'Europol recull en el seu article 7è que la policia de cada país serà l'únic òrgan d'enllaç entre l'Europol i les autoritats competents dels estats membres. No obstant això, i en funció de les condicions que determinin els estats membres, inclosa la participació prèvia de la policia nacional, aquests podran autoritzar contactes directes entre les seves autoritats competents i l'Europol.

És a dir, que els Mossos podrien tenir accés directe a la informació amb còpia als cossos i forces de seguretat de l'Estat, amb autorització prèvia. I això és el que reclama la Generalitat.

En l'última reunió de la Junta de Seguretat de Catalunya, que es va fer al juliol, la primera en vuit anys, es va acordar que els Mossos entrarien a formar part de l'Europol a partir del setembre, però en els últims dies el compromís s'ha refredat.

La vicepresidenta espanyola, Sáenz de Santamaría, va assegurar dimarts que l'Europol tenia normes de funcionament pròpies, i va deixar la decisió sobre la presència o no dels Mossos en aquest òrgan a la teulada de l'Oficina Europea de Policia.

Però l'Europol els va respondre que la participació de la policia catalana a l'organització és un afer intern espanyol.

NOTÍCIES RELACIONADES
Anar al contingut