Palmira

El règim sirià assegura que ha pres el control total de Palmira

El governador d'Homs, Talal al-Barazi, ha dit que "el progrés de les autoritats està sent lent perquè Estat Islàmic ha col·locat molts artefactes explosius i encara queden combatents seus a dins"

RedaccióActualitzat

El règim sirià assegura que ha pres a Estat Islàmic el control de la totalitat de la ciutat de Palmira, en mans dels jihadistes des del maig. L'exèrcit ja havia reconquerit el parc arqueològic de la ciutat, declarat patrimoni de la humanitat.

Amb el suport de l'aviació russa, l'exèrcit sirià ha culminat aquesta matinada la reconquesta total de la ciutat i ha aconseguit la retirada dels soldats d'Estat Islàmic. Es tracta de la principal victòria del règim de Baixar Al Assad des de fa mesos, un triomf estratègtic i altament simbòlic.

L'exèrcit sirià ja tenia dissabte sota control la part monumental de Palmira, on hi ha les ruïnes grecoromanes que són Patrimoni Mundial de la Unesco. Al jaciment arqueològic gairebé no hi ha passat res en l'actual batalla contra el grup terrorista Estat Islàmic, ha dit un responsable governamental.

El director d'Antiguitats i Museus de Síria, Maamún Abdelkarim, ha explicat que "la situació és bona en la part antiga, ja que no hi ha hagut enfrontaments dintre del recinte".

El governador d'Homs, Talal al-Barazi, ha dit que "el progrés de les autoritats està sent lent perquè Estat Islàmic ha col·locat molts artefactes explosius i encara queden combatents seus a dins".

Al-Barazi ha indicat que els soldats sirians dominen completament el districte dels hotels i el barri de Naseriya, al sud-oest de la població. En paral·lel, les forces armades ataquen des de l'oest i el nord de Palmira:

"La batalla ara és carrer per carrer i hi ha avenços i retrocessos", ha indicat Al-Barazi, que ha destacat que els efectius governamentals bombardegen les posicions dels extremistes.

Anteriorment, l'agència de notícies oficial siriana, SANA, havia apuntat que l'Exèrcit havia pres els barris d'Al-Motaqaedin, Al-Yameyat a Garbia i Al-Ameriya de Palmira.

Aquest divendres, segons fonts del govern de Bashar al-Assad, en l'operació de reconquesta de Palmira, haurien mort 40 membres d'Estat Islàmic i 9 militars sirians.

L'ofensiva de l'exèrcit es fa en una operació conjunta entre les forces especials i la milícia libanesa de Hezbollah, amb l'ajuda de l'aviació russa.

Palmira és coneguda per les ruïnes grecoromanes, que són Patrimoni Mundial de la Unesco, i va ser en el passat un dels centres culturals més importants del món antic i punt de trobada de les caravanes de la Ruta de la Seda.

Estat Islàmic va conquistar aquesta ciutat el 20 de maig passat i, des d'aleshores, ha dinamitat tres torres funeràries del segle I d.C., el temple de Bel, el templet de  Baal-Šamen i l'arc del triomf. 

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut