El règim d'Al-Assad s'acarnissa en la zona rebel i mata més de 300 civils en 3 dies

És la pitjor massacre des de l'atac químic del 2013

RedaccióActualitzat

Síria s'ha convertit en un camp de batalla amb diferents fronts. I la població civil en rep les conseqüències. El règim d'Al-Assad, amb el suport de l'aviació russa, no para de bombardejar l'enclavament rebel de Ghouta, als afores de Damasc. S'han intensificat els atacs aeris i en els últims tres dies han mort més de 300 civils i n'han quedat ferits més d'un miler. Moltes víctimes són nens. És la pitjor massacre a la regió des de l'atac químic del 2013, i s'interpreta com el preludi d'una gran ofensiva terrestre per acabar amb el bastió rebel.

A la reclamació insistent de l'ONU d'un alto el foc, s'hi ha afegit aquesta matinada la crida de Washington demanant la fi de la violència. Els Estats Units també reclamen a Putin que deixi de fer costat a Al-Assad.

"Estem profundament preocupats per l'escalada de violència a Ghouta oriental, una escalada que ha exacerbat el ja greu patiment de més de 400.000 persones (···) Apel·lem totes les parts perquè es comprometin incondicionalment a rebaixar la violència. Rússia ha de deixar de donar suport al règim sirià i als seus aliats. Són responsables dels atacs, de l'extrema situació humanitària i de l'horrorosa xifra de morts."

Però el Kremlin rebutja aquestes acusacions sobre la suposada participació russa en els atacs. El portaveu, Dmitri Peskov, ho ha negat tot: "Aquestes acusacions són infundades. No s'entén en què es basen. No aporten cap dada concreta. No estem d'acord amb elles"

 

 

Sigui com sigui, els avions bombardegen dia i nit Goutha. Atacs per aire i aviat per terra per fer l'ofensiva final. Els habitants d'aquesta zona imploren que els deixin en pau. Ho explica un testimoni.

"Els infants estan aterrits. No havien tingut mai tanta por. Tota la nit se senten plors i crits de gent espantada. Les mares tampoc poden dormir. Tothom es pregunta on són l'ONU i les organitzacions humanitàries. No volem menjar ni aigua. Res. Volem que parin de bombardejar-nos."

Però la impotència de les Nacions Unides es reflecteix als últims comunicats. La situació és tan dramàtica que, aquest dimarts, l'Unicef ha publicat una nota de premsa en blanc per denunciar que la mort massiva de nens per bombardejos a Síria l'han deixat "sense paraules".

A més, tampoc millora el front a Afrin. Milícies partidàries de Bashar al-Assad han anat a donar suport als kurds sirians davant d'un imminent atac de l'exèrcit turc. La decisió ja ha provocat la reacció del president turc, Erdogan, que ha dit que Síria en pagarà les conseqüències.

Aquest front d'Afrin demostra la complexitat d'aliances al tauler sirià. Les milícies pròximes a l'Iran combatran al costat dels kurds, a qui també fan costat els Estats Units. I, a l'altre costat, Erdogan rep el suport de Rússia, el principal aliat de Síria.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut