Barcelona

El referèndum vinculant de l'ANC entra en campanya

RedaccióActualitzat

L'endemà que l'Assemblea Nacional Catalana va anunciar una consulta entre els socis per decidir si demanen al govern que convoqui un referèndum sobre la independència, el seu president ha dit que, després de 4 anys, ha arribat el moment d'anar culminant el procés.

Aquest referèndum vinculant ha entrat en la campanya per a les eleccions generals del 26 de juny. La majoria de partit política l'han volgut evitar tant com han pogut, però en un sentit o en un altre la majoria s'hi han acabat referint.

En Comú Podem reivindica la seva aposta pel referèndum

 

Al Vendrell, En Comú Podem ha fet un acte contra els desnonaments i la pobresa energètica. Assegura que, amb ells, mai més cap persona es quedarà sense casa, llum ni menjar. I sobre el referèndum, el  candidat Xavier Domènech insisteix que ells tenen l'única proposta ferma:

"El 26-J el referèndum que podem guanyar i guanyarem és el que en aquests moments està defensant En Comú Podem"

Assegura que el camí, però, passa perquè les confluències superin el PP: 

"El 26-J, allò que va passar el 20 de desembre a Catalunya passarà finalment a tot Espanya. Perquè nosaltres no hem nascut, no hem somiat, no ens hem despertat, no hem lluitat per fer el sorpasso al PSOE, nosaltres hem nascut per guanyar el Partit Popular"

ERC no vol renuncia a cap opció

En canvi, el president d'Esquerra ha assegurat a Nou Barris, a Barcelona, que no estan disposats a renunciar a cap opció democràtica que asseguri la llibertat de Catalunya. 

Oriol Junqueras ha reivindicat el seu partit com l'únic independentista i republicà que pot guanyar les eleccions. Ha reiterat que Esquerra no demanarà permís ni al PSOE, ni a Ciutadans ni al PP, però ha assegurat que no renunciaran a cap opció democràtica que porti Catalunya a la llibertat, en referència al debat sobre el referèndum:

"El de les majories parlamentàries, els referèndums d'autodeterminació... tots els camins democràtics són els nostres camins. I no renunciarem a cap i els farem servir tots"

El candidat, Gabriel Rufián, ha reiterat que Podem no podrà convocar cap referèndum sense el PSOE:

"L'únic dubte és quan dimitirà Pedro Sánchez, si la mateixa nit electoral o al dia següent"

L'acte s'ha vist interromput per un veí que ha cridat "visca Espanya" i per un jove amb consignes anarquistes.

 

L'acte ha comptat amb el catedràtic de Ciències Polítiques madrileny Ramón Cotarelo, que a les anterior eleccions catalanes va donar suport a la CUP. Ha dit que l'encaix entre Catalunya i Espanya ja no és possible i que l'únic camí és la república catalana.

Convergència busca els vots de Junts pel Sí

Convergència també ha aprofitat avui per reclamar el vots de Junts pel Sí en un acte als jardins de l'Hospital de Sant Pau. Convergència ha triat el recinte de l'Hospital de Sant Pau per fer el seu primer gran acte a Barcelona.

 

Des d'allà, Carles Puigdemont i Artur Mas han demanat el suport de tots els votants de Junts pel Sí:

"Ara us necessitem al nostre costat, necessitem el vostre suport, necessitem que esteu amb nosaltres i que ens ajudeu en aquella gent que vàrem donar la cara per vosaltres i amb vosaltres per la llibertat d'aquest país"

El candidat Francesc Homs ha ironitzat amb la presència de Pablo Iglesias ahir a Barcelona:

"Zapatero segona part: Pablo Iglesias. Aquest és el titular de la pel·lícula que vam veure ahir. Pablo Iglesias: Zapatero Bis. Perquè va venir ahir i va fer una gran proclama: Defensaré els drets de Catalunya. És exactament el mateix."

Homs ha acusat tota la esquerra espanyola de ser una màquina d'enganyar i ha dit que el Ministeri de la Plurinacionalitat que plantejava Podem és més propi de països que tenen població indígena.

Ciutadans demana seny

Ciutadans demana a l'independentisme que posi seny i no plantegi, diu, més fugides endavant, com ara un referèndum unilateral d'independència.

 

Ho ha dit a Tarragona Inés Arrimadas en acte electoral al Balcó del Mediterrani, acompanyada del cap de llista del partit per aquesta circumscripció, Sergio del Campo. Arrimadas creu que cal prioritzar propostes com un nou finançament autonòmic o el corredor del Mediterrani.

"Per sort, la democràcia, la convivència i el futur dels catalans no es decideix ni en una assemblea de l'ANC ni en una assemblea de la CUP com vol fer el senyor Puigdemont. Per sort, la democràcia i el nostre futur estarà en mans de tots els ciutadans d'aquest país per defensar una Catalunya més forta, una Catalunya líder dins una Espanya reformada i una Europa més justa. Això és el que farem des de Ciutadans."

El PSC defensa els drets de les dones

La cap de llista del PSC per Barcelona, Meritxell Batet, ha participat en un diàleg amb dones  per debatre els canvis legislatius necessaris per avançar en la igualtat entre gèneres. Igualtat en l'àmbit laboral, educatiu, cultural i econòmic, però també en la lluita contra la violència de gènere.

 

En aquest sentit, Batet ha criticat durament la gestió del Partit Popular, que ha significat, ha dit, un important retrocés pel que fa als drets de les dones. 

"S'ha de dir 'sí' a un govern diferent, a un govern socialista que torni a conquistar els drets i les llibertats que hem perdut, però sobretot que aconseguim, d'una vegada per totes. la igualtat real."

El PP veu "foment de l'odi" a Catalunya

I el candidat del PP, Jorge Fernández Díaz, ha dit que alguns estan fomentant l'odi, en referència a l'incident d'ahir a la plaça Major de Vic amb els crits contra Alícia Sánchez-Camacho.

 

Incitar a l'odi és precisament el que fan els partits catalans, segons Jorge Fernández Díaz, quan pacten per fer fora -diu-  el PP de les institucions. Una conducta que ha titllat de delictiva durant un míting a Castelldefels.

"Aquest tipus de pactes en contra del Partit Popular, de demonitzar el Partit Popular com hem vist a Castelldefels, com hem vist a Badalona i com veiem a pràcticament tot arreu, en el fons comporta una incitació a l'odi"

"Les agressions que patim en seu nostra, que pateixen candidats, que va patir ahir la nostra presidenta i candidata número tres al congrés dels Diputats, Alicia Sánchez-Camacho és una conseqüència d'aquest delicte"

Fernández Díaz ha qualificat de segrest a la democràcia el govern d'esquerres a Castelldefels i ha assegurat que el vot pel Partit Popular és l'únic que pot evitar que aquesta situació es repeteixi a la Moncloa.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut