El primer ministre britànic, David Cameron.
El primer ministre britànic, David Cameron.
Londres

El referèndum britànic preguntarà: "Creu que el Regne Unit hauria de continuar sent membre de la UE?"

És la pregunta que farà el Partit Conservador britànic en el referèndum sobre la Unió Europea que vol convocar el 2017. Apareix en l'esborrany d'una proposició de llei que especifica que aquesta serà la pregunta de la consulta, sempre que el Partit Conservador guanyi les eleccions generals del 2015.

RedaccióActualitzat
El referèndum sobre la Unió Europea que vol convocar el 2017 el Partit Conservador britànic preguntarà "Creu que el Regne Unit hauria de continuar sent membre de la UE?", segons l'esborrany d'una proposició de llei que especifica que aquesta serà la pregunta de la consulta, sempre que el Partit Conservador guanyi les eleccions generals del 2015.

El primer ministre britànic, David Cameron, es va comprometre al gener a buscar una reforma de la UE i, després, a celebrar un referèndum sobre la permanència del país a la Unió, "abans del 31 de desembre del 2017". Amb la presentació d'aquest text, el lideratge "tory" confia aplacar els diputats conservadors més euroescèptics, descontents en veure que el programa presentat el passat dia 8 pel govern per al pròxim curs parlamentari no incloïa aquest compromís.

En un comunicat emès després de la publicació del text, el ministre britànic d'Exteriors, William Hague, ha recordat: "[Cameron] ha dit que, si és primer ministre, hi haurà un referèndum sobre la permanència a la UE en el pròxim curs parlamentari i que en l'actual Parlament estudiarem totes les opcions per subratllar que el nostre compromís amb el referèndum és absolut".

El cap del Foreign Office ha precisat que aquest plebiscit es durà a terme "abans de finals del 2017", sense concretar una data. "Examinarem totes les oportunitats per presentar aquest esborrany davant el Parlament, com una proposició de llei", ha afegit Hague. Per la seva banda, el president del Partit Conservador, Grant Shapps, ha indicat que ara és "vital escoltar si el Partit Laborista i les altres formacions estan realment preparades per confiar que els britànics" decideixin la "futura relació amb Europa".

La publicació d'aquest esborrany arriba en un moment de tensions internes dins de l'executiu de coalició entre "tories" i liberaldemòcrates per les diferents postures sobre Europa.

Els principals partits britànics perden suport davant l'avanç dels antieuropeus

Els tres principals partits britànics han perdut suport davant l'avanç de l'antieuropeu Partit de la Independència del Regne Unit (UKIP), segons revela un sondeig sobre intenció de vot que publica el diari "The Guardian". L'enquesta, feta per la firma ICM per al rotatiu britànic, revela que els partits Laborista, Conservador i Liberal demòcrata han retrocedit quatre punts cadascun, cosa sense precedents en la història d'aquests sondejos.

L'UKIP, que va obtenir bons resultats en les recents eleccions locals a Anglaterra, ha empès els liberal demòcrates al quart lloc en avançar nou punts respecte d'una altra enquesta del mes anterior.

El Partit Laborista, primer de l'oposició, obté el 34% de suport; el conservador del primer ministre britànic, David Cameron, té el 28%, i el liberal demòcrata l'11%; l'UKIP compta amb el 18%.
Anar al contingut