Tremp

El rector de Tremp fa una crida a boicotejar la presentació de l'últim llibre de Pep Coll

El rector de la parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors de Tremp, mossèn Mateo, ha recomanat als fidels a través del full parroquial que no assiteixin a la presentació del llibre de Pep Coll "Les senyoretes de Lourdes" dimecres que ve a la biblioteca de la localitat. Creu que menysprea la fe religiona i el troba poc respectuós amb la història de la santa, fent escarni d'una gran devoció cristiana com és la de Maria de Lourdes. L'autor pirinenc, que ha guanyat l'últim premi Sant Jordi amb aquesta obra, lamenta l'actitud del mossèn, ho considera una censura i dubta que el rector s'hagi llegit la novel·la.

Actualitzat
"Vivim en una societat lliure i democràtica i considerem que certes manifestacions de menyspreu a les actituds de fe religiosa estan passades de moda", afirma el mossèn, alhora que lamenta el "sarcasme" que suposa que "Les senyoretes de Lourdes" hagi rebut un premi que porta el nom i patronatge d'un sant. El responsable de la parròquia de Tremp retreu a l'autor que faci escarni d'una gran devoció cristiana i finalitza recordant que "Déu no es burla de ningú".

L'escriptor dubta que el rector s'hagi llegit la novel·la perquè, assegura, no hi ha menyspreu ni burla de Déu. Coll ha titllat el rector de "personatge inquisidor", a més d'acusar-lo de tenir una visió encarcarada. Coll ha insistit que la història està tractada des d'una vessant humana, la biografia de Bernadette Soubirous, i molts devots li han comentat l'obra de manera emotiva. Coll creu que els habitants de Tremp són prou madurs i que no faran cas de les recomanacions del rector de la Parròquia de la Mare de Déu de Valldeflors.

"Les senyoretes de Lourdes" explica la vida de Bernadette Soubirous, una nena que el dijous de Carnestoltes del 1858 va assegurar haver vist un senyoreta vestida de blanc en una cova propera al poble. Els veïns de Lourdes, però, van especular sobre aquesta aparició: uns afirmen que era una fada que havia viscut a la cova, altres que es tractava de l'esperit d'una beata morta feia uns mesos, altres que es tractava del despertar dels dimonis ancestrals de la muntanya, i fins i tot que era la Mare de Déu. En realitat, però, segons s'explica en l'argument del llibre, les visions de Bernardette van ser causades per les il·lusions, desenganys, enveges, odis i l'ambició per als diners i el poder.
Anar al contingut