Girona

El rebuig a la línia de molt alta tensió uneix milers de persones a Girona quatre dies abans de la cimera hispanofrancesa

Unes 4.000 persones, segons els organitzadors, i 2.000, segons la policia, han participat aquest matí en la manifestació contra la línia de molt alta tensió (MAT) que s'ha fet a Girona. La marxa, que ha acabat a la plaça de la Constitució d'aquesta ciutat, s'ha fet dies abans de la cimera hispanofrancesa que es farà a Girona el dijous dia 16 i on es tractarà aquest tema polèmic. Precisament, un grup de joves antisistema s'han manifestat en una marxa paral·lela en contra de la celebració de la cimera i finalment s'han unit a la protesta en contra de la MAT.

Actualitzat
Els manifestants portaven pancartes en contra de la línia de molt alta tensió i estructures que simulaven torres d'alta tensió amb els noms dels pobles que es veurien afectats per la construcció d'aquesta línia. En un moment de la marxa, han desplegat una pancarta de 25 metres en què es llegia "No a la MAT", i han demanat que s'acabin les mentides sobre aquesta línia ja que, segons la seva opinió, les comarques gironines no la necessiten.

La marxa, que s'ha dut a a terme de forma tranquil·la, ha acabat a la plaça de la Constitució, amb dues actuacions musicals i la lectura d'un manifest per part de l'arqueòleg gironí Eudald Carbonell, en què s'ha criticat la falta de respecte per als ajuntaments dels municipis afectats i s'ha expressat la voluntat d'impedir la construcció d'aquesta infraestructura. "Si els nostres governants no paren d'una vegada aquest projecte monstruós", els catalans "impediran la seva execució", ha afirmat.

Un portaveu de la plataforma No a la MAT, Joan Martí, ha assenyalat que "l'objectiu de la concentració no era tant que fos massiva com donar a conèixer, davant de la cimera hispanofrancesa, que més de 100 pobles estan en contra d'aquesta línia de 400 quilowatts" i, en aquest sentit, ha destacat la participació de desenes d'alcaldes de la zona.

I és que la manifestació s'ha convocat expressament quatre dies abans de la celebració a Girona de la cimera hispanofrancesa, en contra de la interconnexió entre els dos països. Un dels punts de l'agenda de la cimera que presidiran el president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, i el president de França, Jacques Chirac, tracta precisament d'aquesta línia de molt alta tensió.

Paral·lelament, col·lectius antisistema, ONG i entitats independentistes, que han reunit un centenar de persones, s'han manifestat en contra de la celebració d'aquesta cimera i s'han acabat afegint a la marxa contra la MAT. Sota el lema "Ni Zapatero ni Chirac. Països Catalans. Independència i socialisme", els manifestants han expressat la seva oposició a les polítiques d'Espanya i França en matèria d'immigració, control policial i polítiques energètiques, alguns dels punts que debatran els mandataris aquesta setmana.
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut