El raper mallorquí Valtonyc
El raper mallorquí Valtonyc
Madrid

El raper Valtonyc anirà a la presó: tres anys i mig per injúries a la Corona

El Suprem ha confirmat la pena de presó que li va imposar l'Audiència Nacional per les lletres de les seves cançons

RedaccióActualitzat

El raper mallorquí Valtonyc haurà d'entrar a la presó. El Tribunal Suprem ha confirmat la condemna de tres anys i mig que l'Audiència Nacional va imposar a Josep Miquel Arenas Beltran per delictes d'enaltiment del terrorisme, calúmnies i injúries greus a la Corona, i amenaces no condicionals en les seves cançons.

L'alt tribunal ha rebutjat els arguments de l'acusat, que va al·ludir a la llibertat d'expressió i a la creació artística. També va subratllar que el llenguatge del rap és extrem, provocador, al·legòric i simbòlic.

 

Aquest dimarts, Valtonyc ha dit que, de l'estat espanyol, no n'espera cap justícia.

"Això demostra que a Espanya no hi ha llibertat d'expressió i que no vivim en un estat democràtic, sinó que vivim en un estat feixista. No tinc cap delicte de sang, no he fet res, només he fet cançons. Seré un pres polític perquè és un judici polític."

 

 

Els magistrats consideren que les cançons que va escriure i que va publicar a internet inclouen expressions de suport i lloança a les organitzacions terroristes GRAPO i ETA i a alguns dels seus membres. Destaquen, a més, que anaven contra el rei Joan Carles I i els seus familiars, i contra el president del Círculo Balear, Jorge Campos, que va ser qui el va denunciar per amenaces de mort en una cançó titulada "Circo balear".

Notícia relacionada: El raper Hasél, acusat d'injúries al rei, diu que parla de "fets objectius injustos"

Segons deia la sentència, els continguts de les seves lletres van més enllà de "l'expressió de consciència amb objectius polítics, solidaritat amb els presos o camaraderia nascuda de vincles ideològics", per tant, "no queden emparats en la llibertat d'expressió o difusió d'opinions invocada per l'acusat i la seva defensa".

 

Les lletres de les cançons

En la peça "Círculo balear", el raper criticava la política de Campos contra la llengua catalana a les Illes i assegurava que es mereixia una "bomba de destrucció nuclear", i afegia: "Li arrencaré l'artèria i tot el que faci falta." Valtonyc va ser detingut per això el 2012 i va quedar en llibertat amb càrrecs.

Sobre la família reial deia frases com "trobant-nos al Palau Borbó, kalàixnikovs, ocupar Marivent i el donem a la població".

El raper sempre s'ha definit com a republicà, i durant el judici va dir que no reconeixia el tribunal. L'Audiència Nacional el va condemnar per una pena més gran de la que demanava el fiscal, que era de tres anys de presó.

La defensa del raper ha dit que no s'esperaven la sentència i ha anunciat que la recorreran al Tribunal Constitucional perquè es tracta d'una "autèntica aberració; és l'assignatura pendent d'aquest país, la llibertat d'expressió".

 

Suport de més de 200 artistes

Més de 200 artistes i personalitats lligades al món de la cultura s'han adherit a un manifest de suport al raper per demanar la seva "total i completa absolució."

Entre el firmants hi ha músics com Tomeu Penya, Miquela Lladó o Joan Miquel Oliver; actors com Joan Bibiloni, Laura Pons, Lluqui Herrero o Toni Gomilia, i directors com Maria Antònia Oliver, Pere Fullana, Rafel Duran, Joan Fullana o Joan Carles Bellviure. També s'hi han sumat Sebastià Alzamora, Biel Mesquida i Agustí Villaronga.

 

 

ARXIVAT A:
Llibertat d'expressió Valtònyc
Anar al contingut