L'Assemblea Nacional del Quebec, en una imatge d'arxiu (Reuters)
L'Assemblea Nacional del Quebec, en una imatge d'arxiu (Reuters)
Toronto

El Quebec critica la violència contra el referèndum i demana diàleg dins la llei

L'Assemblea Nacional ha aprovat per unanimitat una moció proposada per l'independentista Partit Quebequès, actualment a l'oposició

RedaccióActualitzat

L'Assemblea Nacional del Quebec va aprovar aquest dimecres una moció que critica l'actitud del govern espanyol durant el referèndum d'autodeterminació de diumenge i en què es demana diàleg i "respecte a la democràcia i l'estat de dret".

La moció, presentada per Jean-François Lisée, líder del Partit Quebequès, el PQ, que defensa la independència del Quebec i que actualment és a l'oposició, va rebre també el suport dels altres dos partits de la cambra, el Partit Liberal del Quebec, federalista, i la Coalició Futur Quebec, CAQ, de manera que es va aprovar per unanimitat.

El diàleg que propugna la moció ha de ser "polític i democràtic entre Catalunya i Espanya per resoldre pacíficament i de manera consensuada la disputa". Els últims dies, el PQ ha reclamat tant al govern del Quebec com al del Canadà que critiquin explícitament el govern espanyol.

Els governs no critiquen Espanya

Però ni Justin Trudeau, primer ministre del Canadà, ni tampoc Philippe Couillard, cap del govern del Quebec, no han reprovat el govern espanyol. Tots dos s'han limitat a dir que el conflicte polític a Catalunya és una qüestió interna d'Espanya.

El Quebec és un dels referents de l'independentisme català, sobretot després dels dos referèndums d'autodeterminació que s'hi van celebrar el 1980 i el 1995. Tots dos els van impulsar governs del Partit Quebequès, però sense èxit.

 

ARXIVAT A:
Referèndum 1-O
Anar al contingut