Una persona ordena els sobres i porta paperetes per votar
Sis milions de paperetes preparades per votar.
Barcelona

El què, qui i com del nou 9-N

Tot està preparat perquè aquest diumenge qui vulgui pronunciar-se pugui acudir als 1.317 locals repartits pels 942 pobles que hi han volgut participar

RedaccióActualitzat

Prop de set mil urnes i sis milions de paperetes s'han repartit aquesta setmana per gairebé tots els municipis catalans.

Hi ha cinc localitats on els veïns s'hauran de desplaçar a fora per participar, si així ho volen, en aquest 9-N alternatiu. La resta de ciutadans podran votar al seu municipi, als instituts públics o als locals que de manera voluntària han cedit els ajuntaments.

En total hi ha 1.317 locals repartits pels 942 pobles i ciutats on es podrà votar, dels 947 que hi ha a Catalunya.

Què es vota el nou 9 de novembre

Els ciutadans es pronunciaran sobre el futur polític de Catalunya responent a dues preguntes encadenades. "Vol que Catalunya esdevingui un eEstat?" És la primera pregunta que, en cas afirmatiu, porta a un segon plantejament. "Vol que aquest estat sigui independent?"
   
No es tracta d'una consulta

El Tribunal Constitucional va suspendre la convocatòria de la consulta prevista inicialment i bona part de la llei de consultes no referendàries que l'emparava. El que es fa aquest diumenge és un procés participatiu, una altra modalitat de participació ciutadana que no ha estat suspesa.
   
És un procés participatiu no vinculant

A l'estat espanyol només són vinculants els referèndums sobre els Estatuts i la Constitució. Un procés participatiu és una eina per saber l'opinió dels ciutadans sobre un tema determinat. Una altra cosa és la càrrega simbòlica d'un resultat majoritari i la gestió política que se'n pugui fer.
   
Qui hi pot participar aquest diumenge

Totes les persones de més de 16 anys que, segons el DNI, visquin en un municipi català. Els immigrants han de portar un certificat o targeta d'estranger en què consti la seva adreça a Catalunya.
   
On s'ha d'anar

En funció de l'adreça del DNI, tothom té assignat un únic local de participació, que es pot consultar a la web "Participa 2014".
   
Què han de fer els catalans que viuen a l'exterior

També podran participar en un dels 19 punts habilitats arreu del món si estan inscrits en el registre de catalans a l'estranger, o bé presentant el certificat PERE, on consta la seva provinença.

El cens de participants

El registre es farà just en el moment de la votació. Un cop acabat, aquest registre es destruirà.

Anar al contingut