Oslo

El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia, Premi Nobel de la Pau pel seu paper en una democràcia plural al país

El comitè destaca la seva decisiva contribució a una democràcia plural a Tunísia després de la revolució del 2011

RedaccióActualitzat

El Premi Nobel de la Pau és aquest any per al Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia. El comitè dels premis en destaca la decisiva contribució cap a una democràcia plural a Tunísia després de la revolució del 2011 i la caiguda del règim del dictador Ben Ali. Segons ha donat a conèixer el comitè que atorga el distingit guardó a la ciutat d'Oslo, el quartet va exercir el seu paper de mediador i força motriu per conduir el país cap a la democràcia "amb una gran autoritat moral".

El quartet està integrat per quatre organitzacions clau de la societat civil del país: el Sindicat de la Unió General de Tunísia del Treball, la Confederació d'Indústria, Comerç i Artesania; l'Associació de Drets Humans de Tunísia i el Col·legi d'Advocats del país. Es va formar l'estiu del 2013, recorda el jurat del Nobel, quan perillava el procés de democratització del país pels assassinats polítics i el malestar social generalitzat i va establir "un procés polític pacífic i alternatiu" quan el país estava a punt de la guerra civil. Pel comitè dels Nobel, el quartet es tracta d'una "peça fonamental" per permetre a Tunísia establir un govern constitucional que garanteixi els drets fonamentals de tota la població.

La Primavera Àrab es va originar a Tunísia el 2010-2011 però ràpidament es va estendre a diversos països del nord d'Àfrica i Pròxim Orient.

El Quartet de Diàleg Nacional de Tunísia s'ha imposat al papa Francesc, la cancellera alemanya Angela Merkel, l'alcaldessa de l'illa de Lampedusa o diferents activistes russos. Aquest any hi havia 273 persones o organitzacions proposades per rebre'l.

L'any passat els premiats van ser la jove pakistanesa Malala Yousafzai i l' activista indi Kailash Satyarthi per la seva lluita a favor de l'educació infantil. En els darrers anys també s'ha premiat l'Organització per a la Prohibició de les Armes Químiques o la UE.

VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut