Els guanyadors del Premi Puig-Porret sostenen el taló amb els 10.000 euros de premi. 14 de setembre de 2017. (Horitzontal)
Els guanyadors del Premi Puig-Porret sostenen el taló amb els 10.000 euros de premi. 14 de setembre de 2017. (Horitzontal)

El Quartet Brossa i The Pinker Tones s'enduen el Premi Puig Porret amb un projecte tribut a Leon Theremin

Actualitzat

ACN Vic.-El projecte 'Leon' del Quartet Brossa i The Pinker Tones s'ha endut el Premi Puig-Porret de creació musical del 29è Mercat de Música Viva de Vic que s'ha lliurat aquest dijous al Teatre l'Atlàntida de Vic amb la presència del conseller de Cultura, Lluís Puig, i l'alcaldessa de Vic, Anna Erra. El projecte és un tribut musical a Leon Theremin, l'inventor del que es considera el primer instrument de la música electrònica. El jurat ha valorat l'oportunitat de l'efemèride de valor universal -l'espectacle s'estrenarà a les portes de 2019, centenari de la patent del theremin- i l'excepcionalitat de la interacció d'un quartet de corda amb l'electrònica. El premi Puig-Porret està valorat en 10.000 euros, el més ben dotat de l'escena catalana.

L'espectacle constarà en un seguit de cançons de creació pròpia i paisatges musicals que dibuixaran diversos moments de la vida de Leon Theremin i posaran so, a la manera d'un biopic cinematogràfic, als diversos estats d'ànim d'aquest personatge tan enigmàtic. De la seva banda, el quartet de corda interaccionarà de forma profunda amb la música electrònica amb cançons pròpies, sota la producció de Pinker Tones, i també comptarà amb col·laboracions de Xavi Lloses. Musicalment, els artistes procuraran que el cos principal sigui comandat de manera conjunta pels instruments de corda i l'electrònica, "generant una sensació de comunió" entre el Quartet Brossa i The Pinker Tones que no permeti subratllar cap protagonisme d'un per sobre de l'altre, "sinó cercant-ne la màxima simbiosi". Els artistes han explicat que el fet que Theremin fos violoncel·lista en origen i que la seva intenció explícita en la creació va ser emular el so de la corda, "ens convida a voler tractar de manera molt coral i empastada la sonoritat del projecte". Segons el projecte presentat als Premis Puig-Porret, 'Leon' vol ser un tribut musical a l'individu Leon Theremin, a l'inventor de l'instrument, més que a l'instrument en sí. Theremin va néixer a Sant Petersburg el 1896 i estava interessat en l'electricitat i la música. Aquest interès el va portar a buscar un instrument electrònic que recordés la sonoritat de la corda i que pogués fer sonar a través tan sols dels moviments.

Anar al contingut