Madrid

El PSOE vol fer desaparèixer els símbols religiosos d'edificis públics i actes d'Estat

El PSOE vol impulsar la desaparició progressiva de símbols i litúrgies religioses als espais públics i als actes oficials de l'Estat. Així ho proposa un text que els socialistes aprovaran en el marc del 37è Congrés que aquest cap de setmana celebren a Madrid. Tot i que el text no recull la reclamació d'alguns militants de revisar els acords amb la Santa Seu, el redactat sí que proposa "avançar en la laïcitat constitucional" per a una "millor convivència".

Actualitzat

En el cas de la desaparició dels símbols -per exemple, la presència de crucifixos a les escoles públiques-, el text assenyala que "el mandat constitucional d'aconfessionalitat així ho exigeix" i que cal aprofundir en la separació entre l'Estat i les confessions religioses.

Tot i això, assegura que el PSOE no vol actuar en aquest cas "per imperatiu legal", sinó "dirigir i acompanyar l'evolució de la societat espanyola" en aquesta matèria. Per fer-ho, aprofitarà la reforma de la llei orgànica de llibertat religiosa (LOLR), un "instrument necessari d'una política religiosa que és una palanca clau per afrontar el fet de la immigració", segons que recull el text.

El redactat també adverteix que "l'Església catòlica (...) ha de ser conscient" que la Constitució espanyola, tot i reconèixer la relació especial amb ella ateses les creences dels espanyols, "no és raó per a privilegis ni pot significar cap tipus de limitació de la aconfessionalitat de l'Estat".

Per mirar de fugir de possibles enfrontaments amb la cúpula eclesial, el text defensa que no es tracta d'una "proposta per a la confrontació, sinó per garantir llibertats i per construir la convivència". És per això que promou la creació d'"una cultura laica i pràctiques de ciutadania basades en la tolerància activa", sense exclusions "ni imposicions", i "la consolidació d'unes relacions de cooperació apropiades" sense discriminació entre les diferents confessions religioses.

Finalment, el text recull que "la concepció laica de l'Estat és un senyal d'identitat de l'ideari polític del socialisme" i la "laïcitat de l'Estat és per aquest motiu consubstancial a la llibertat, la igualtat i els drets humans, és a dir, a l'ideal de ciutadania".

La ponència finalment ha reconsiderat a última hora la supressió dels funerals d'Estat que es proposava en el text inicial. Ha estat un dels ponents, Ramón Jáuregui, qui ha explicat que la referència ha estat eliminada perquè "la laïcitat no té una litúrgia alternativa".

Anar al contingut