Trinidad Jiménez, secretària de Política Social del PSOE, aquest dimecres en una compareixença informativa.
Trinidad Jiménez destaca que el rei hagi reclamat "respecte a la diversitat". (Foto: EFE)
Madrid

El PSOE valora que el rei demani respectar la diversitat i el PP afirma que l'esperit de la transició continua vigent

Del discurs del rei Joan Carles d'aquest dimarts, el PSOE en destaca que hagi apel·lat al diàleg i a treballar per la convivència. La dirigent socialista Trinidad Jiménez remarca el missatge del monarca en el sentit que cal respectar la diversitat, dins del context del procés sobiranista de Catalunya. Des del PP, Carlos Floriano afirma que el discurs del rei reflecteix els valors de la transició espanyola, que actualment, diu, continuen tenint vigència.

RedaccióActualitzat

A Madrid, el PSOE valora especialment que el rei Joan Carles hagi fet una crida al diàleg, en el context de la consulta sobiranista proposada pel govern català. Trinidad Jiménez, secretària de Política Social del partit, considera que el discurs del monarca d'aquest dimarts ha abordat tots els àmbits que preocupen la societat. Jiménez qualifica aquest discurs de compromès, proper i realista.

La dirigent del PSOE destaca sobretot la crida que fa el monarca espanyol a la necessitat de treballar tots plegats per salvar les diferències: "La seva apel·lació al diàleg i a l'entesa, i el respecte a la diversitat s'han convertit en un element fonamental per resoldre la crisi territorial. Crec que s'han convertit en el nucli fonamental del discurs nadalenc". Trinidad Jiménez fa èmfasi en el compromís del rei amb la societat espanyola en tots els aspectes de l'actualitat política, sense evitar els relacionats amb la crisi econòmica, institucional i territorial.

Floriano: "Els valors de la transició són la guia de l'acció política"

Per al vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano, "l'esperit de la transició, reflectit en el missatge del rei, per fer d'Espanya un país més just, més lliure i més unit, ha de continuar sent la guia de l'acció política". Floriano considera que, "lluny de ser només una mirada al passat", aquests valors de la transició "són vigents per resoldre els nostres problemes d'avui".

Esteban: "Hi ha diverses nacions en aquest Estat"

El portaveu del Partit Nacionalista Basc (PNB) al Congrés, Aitor Esteban, ha criticat que el rei parli de la tasca d'"intermediari" quan, en el seu discurs, no fa referència al fet que "hi ha diverses nacions en aquest estat" i ha afegit que, en el cas de Catalunya, "aquesta tasca d'intermediació ja arriba tard". Per als nacionalistes bascos, "mentre no s'assumeixin aquestes circumstàncies, aconseguir un punt de trobada serà complicat". Esteban també ha dit que, en el missatge de Nadal del monarca, va trobar-hi a faltar una menció a la "generositat" que hauria de tenir l'Estat davant el final de la violència al País Basc.

Anar al contingut