Madrid

El PSOE va assumir el caràcter polític del conflicte basc en 25 reunions amb Batasuna abans de l'alto el foc d'ETA

Batasuna ha confirmat que la seva formació va mantenir més d'una vintena de reunions amb el PSOE abans de la declaració d'alto el foc d'ETA. La confirmació d'aquesta informació, avançada pel diari "Gara", ha fet reaccionar el Partit Popular, que ja ha demanat la compareixença de José Luis Rodriguez Zapatero per aquest tema. Des del govern, la vicepresidenta, María Teresa Fernández de la Vega, no ha volgut respondre a aquesta informació perquè diu que prové d'una formació il·legalitzada.

Actualitzat
Batasuna i el govern del PSOE s'haurien reunit fins a 25 vegades entre l'any 2001 i la data en què la banda terrorista ETA va declarar l'alto el foc, el març del 2006. Segons la informació publicada al rotatiu basc "Gara", en aquestes trobades el govern hauria reconegut el "caràcter polític" del conflicte. Batasuna ha confirmat aquesta notícia, però des del govern s'ha optat pel silenci.

En la roda de premsa posterior a la reunió del Consell de Ministres, la vicepresidenta De la Vega ha declinat fins a tres cops rebutjar o confirmar aquestes trobades. A la primera pregunta d'un periodista ha recordat que no fa valoracions sobre notícies aparegudes als mitjans de comunicació, i menys encara, ha afegit, si provenen de partits polítics il·legalitzats. A la segona pregunta, ha insistit que no té per costum donar "carta de naturalesa" a les informacions que vénen d'un partit il·legalitzat, ha emfatitzat que mai no ho ha fet i ha afegit que per ella "aquesta informació no existeix".

Un tercer periodista ha intentat que Fernández de la Vega es pronunciés sobre la notícia aprofitant un comentari de la vicepresidenta sobre que els polítics "han de contestar totes les preguntes". Aquest cop De la Vega ha estat més concisa i ha dit que ja havia contestat aquella qüestió.

Qui sí que ha volgut parlar de les suposades trobades ha estat el líder del PP, Mariano Rajoy. En un míting a Maó, Rajoy ha exigit explicacions al president espanyol per haver-se reunit amb ETA mentre "estaven amb el Pacte Antiterrorista amb el PP suposadament combatent el terrorisme". El popular ha assegurat que ha intentat "fins a la sacietat" arribar a un acord amb José Luis Rodriguez Zapatero i ha afegit, tot seguit, que "ara ja sabem perquè no volien un acord amb el PP".
VÍDEOS RELACIONATS
ÀUDIOS RELACIONATS
Anar al contingut