Madrid

El PSOE tanca ferides i es referma en la plurinacionalitat de l'Estat

El PSC tindrà tres membres a l'executiva federal del PSOE: Núria Parlon, Carlos Ruiz i Paco Boya

RedaccióActualitzat

El PSOE tanca ferides aquest cap de setmana amb un congrés federal que ha de servir per ratificar el lideratge de Pedro Sánchez al capdavant del partit.

El congrés aprova també el nou organigrama i validarà la nova direcció escollida per Pedro Sánchez. El PSC tindrà tres membres a l'executiva federal del PSOE: Núria Parlon, Carlos Ruizt i Paco Boya

La trobada dels socialistes també ha aprovat la ponència política, que inclou la plurinacionalitat de l'Estat.

El congrés ha avalat el text presentat per Sánchez amb una aposta per una reforma "federal" de la Constitució que combini "mantenir que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol" amb la voluntat de "perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat en l'article 2 de la Constitució".

El text d'aquesta ponència política, a més, també deixa clar que per al PSOE "la majoria social catalana no es beneficiaria d'una eventual independència", i avisa que per això "seguirà desmuntant" l'argumentari sobiranista, que per als socialistes "es fonamenta en mites i fal·làcies".

Així ha quedat el text de la ponència sobre Catalunya:

"Les tensions relacionades amb l'organització territorial de l'Estat han estat una constant en la història de l'Espanya moderna. I la falta d'unes solucions comunament acceptades han ocasionat tensions competencials, i en els últims anys també identitàries, basades en suposats greuges comparatius. Davant d'aquesta situació, els socialistes entenem que el federalisme, amb les seves premisses de cooperació, col·laboració, solidaritat i lleialtat institucional i interterritorial, com es defensa en la nostra Declaració de Granada, pot i ha de ser la solució d'una Espanya orgullosa de la seva diversitat i compromesa amb l'autogovern de les comunitats que la integren. Una reforma constitucional federal, mantenint que la sobirania resideix en el conjunt del poble espanyol, ha de perfeccionar el reconeixement del caràcter plurinacional de l'Estat apuntat a l'article 2 de la Constitució."

Les esmenes tombades

Aquesta part havia rebut desenes d'esmenes, però molt poques retocaven la part substancial on es parla de la sobirania nacional i la plurinacionalitat. Totes han estat tombades.

Entre les esmenes, a més, no n'hi havia pràcticament cap provinent de Catalunya. I és que el PSC ha decidit no interferir en aquest debat al congrés del PSOE i han fet seu el text del secretari general sense retrets.

Només s'havia presentat una esmena catalana demanant "l'assumpció que Espanya és un estat plurinacional, és a dir, un únic estat format de manera harmònica i acceptada per més d'una nació". El text, però, també ha estat rebutjat.

La nova cúpula del PSOE

Tot apunta que Adriana Lastra i José Luis Ábalos, dos dels dirigents que van pilotar la campanya de Sánchez en les primàries, seran el nucli dur del partit. Lastra ocuparà la vicesecretaria general del PSOE i Ábalos serà secretari d'Organització del partit.

El nou secretari general dels socialistes ha integrat els sectors crítics i també hi haurà presència catalana dins dels òrgans de govern socialistes. L'alcaldessa de Santa Coloma, Núria Parlon, serà a la nova executiva. També Carlos Ruiz i Paco Boya

En el nou equip de direcció socialista, també hi haurà tres exministres del govern de José Luis Rodríguez Zapatero: Cristina Narbona serà la nova presidenta del partit, Carmen Calvo ocuparà la Secretaria d'Igualtat i Beatriz Corredor serà la responsable de polítiques d'habitatge.

La promesa de Pedro Sánchez d'integrar a l'executiva membres de les candidatures amb què es va enfrontar a les primàries es limita fins ara a l'entrada de Patxi López com a secretari de Política Federal i a l'elecció del president extremeny, Guillermo Fernández Vara, com a president del consell de Política Federal.

NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut