Madrid

El PSOE retira la moció que instava a gravar amb més impostos les rendes més altes

El PSOE ha retirat la moció, pactada amb ICV i IU, que instava el govern espanyol, a partir de 2010, a gravar amb més impostos les rendes més altes. La proposta demanava també a l'executiu la modificació de l'anomenada "llei Beckham" -que ofereix beneficis fiscals als esportistes professionals estrangers- i a introduir canvis perquè els 2.500 euros del xec nadó o la deducció dels 400 euros de l'IRPF es distribuïssin en funció dels ingressos. El PSOE ha trencat el pacte perquè IU i ICV no han garantit el seu vot afirmatiu a la proposta d'incrementar el límit de despesa pública de les comunitats autònomes.

Actualitzat
Després de l'anunci de l'acord per tirar endavant la moció, el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Herrera, havia plantejat que la seva formació podria passar del "no" a l'abstenció en la votació de les previsions del dèficit públic de les comunitats autònomes que es farà dijous al Congrés. Aquests comptes són el pas previ a l'elaboració dels pressupostos generals de l'Estat per l'any que ve.

El portaveu del PSOE a la cambra baixa, José Antonio Alonso, ha explicat que han optat per retirar l'esmena perquè la condició per presentar-la al ple era, precisament, que els dos diputats d'ICV i Esquerra Unida votessin a favor de la proposta. Com que no hi han garantit el "sí", els socialistes consideren que tenen completa llibertat d'acció i poden continuar negociant amb la resta de grups.

Més impostos per a les rendes altes i redistribució de les deduccions

La moció instava l'executiu a gravar amb més impostos les rendes més altes, a partir d'uns 7.000 euros mensuals nets segons la formació ecosocialista. Amb l'objectiu de dotar les deduccions de l'IRPF de més progressivitat i fer més equitativa la redistribució de la renda, la moció proposa que el xec nadó de 2.500 euros, la deducció de 400 euros per a assalariats, pensionistes i autònoms i la deducció per inversió en habitatge deixin de ser ajudes universals i depenguin de la renda dels sol·licitants.

Modificar la llei Beckham

Un altre punt era la modificació de la coneguda per "llei Beckham". Els esportistes d'elit estrangers, que no tenen residència a Espanya, amb sous anuals per sobre dels 60.000 euros paguen només un 24% d'IRPF, el mateix que els ciutadans que ingressen menys de 17.000 euros anuals, quan els ciutadans amb ingressos similars han de pagar-ne el 43%. La moció demanava a l'executiu introduir reformes en aquesta llei per evitar "abusos manifestos", tal com explicava el portaveu de la formació ecosocialista, Joan Herrera.
Anar al contingut