Madrid

El PSOE proposa sotmetre a votació una reforma constitucional per "decidir tothom" l'encaix de Catalunya a Espanya

La vicesecretària general del PSOE, Elena Valenciano, ha proposat obrir una ponència constitucional en els dos anys que queden de legislatura. "Els catalans el que volen és votar, i estan convençuts que ho faran", ha dit Valenciano, i ha afegit que "votar és decidir". També ha culpat la "inacció" de Rajoy de "l'augment de la pulsió nacionalista o separatista" a Catalunya, i ha afegit que "cal aturar-la".

RedaccióActualitzat
Proposta del PSOE per "encaixar Catalunya un altre cop i de manera satisfactòria per a tothom a Espanya". La vicesecretària general del partit, Elena Valenciano, ha assegurat que sotmetre a votació una reforma constitucional satisfaria les demandes catalanes i seria una manera de "decidir tothom". "Els catalans el que volen és votar i estan convençuts que ho faran", ha dit Valenciano, i ha afegit que "votar és decidir".

En declaracions a RNE, Valenciano ha proposat obrir una ponència constitucional en els dos anys que queden de legislatura. Ha assegurat que "és perfectament possible" fer-ho en aquest temps i, a continuació, sotmetre a votació una reforma de la Carta Magna, de manera que "les coses es col·locaran en un lloc diferent".

Això sí, la dirigent socialista ha deixat clar que "el nou marc l'hem de votar tots" els espanyols, perquè, segons Valenciano, "la sobirania no es pot compartimentar, no n'hi ha cap dubte, d'això".

Pas endavant davant "l'immobilisme perillós" de Rajoy

La vicesecretària del PSOE ha assegurat que el procés sobiranista català "és un dels problemes més greus que té Espanya" i ha acusat el president espanyol, Mariano Rajoy d'"immobilisme perillós". "Per cada inacció del govern de Rajoy hi ha un augment de la pulsió nacionalista o separatista" a Catalunya, i "cal aturar-la", ha dit.

La proposta dels socialistes espanyols va més enllà de l'encaix de Catalunya. Valenciano ha parlat de d'"asseure's per veure què podem canviar, modernitzar, per moltes coses", coses, ha afegit, "que no funcionen", i ha posat com a exemple "garantir la salut i els serveis socials a tots els espanyols".
  
Valenciano ha qualificat de "frivolitat" que l'expresident socialista madrileny Joaquín Leguina digués que si els "greuges" que denuncia Catalunya són "els 9.000 milions d'euros" que reclamen a l'Estat es poden pagar "si així callen d'una vegada".

També ha desqualificat la proposta del secretari del PSOE a Extremadura, Guillermo Fernández Vara, de refundar el PSC. Ha dit que seria "un desastre en termes electorals" per a totes dues formacions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut