Madrid

El PSOE obre el procés de primàries després d'admetre la derrota

El PSOE ha admès la derrota l'endemà del 22-M. El mateix secretari general, José Luis Rodríguez Zapatero, ho ha reconegut a l'executiva del partit que ha tingut lloc aquest dilluns. Segons l'agència Efe, que cita fonts de la reunió, Zapatero ha estat el primer a fer autocrítica i assumir en primera persona el fracàs. L'encarregat de donar la cara davant dels mitjans ha estat José Blanco, en la seva doble condició de vicesecretari general del partit i coordinador de la campanya dels socialistes. Blanco ha reconegut que "el resultat polític és que el PSOE hem perdut les eleccions" i ha afirmat que "no és el moment de lamentar-se, sinó d'aixecar-se". Els socialistes han obert el procés de les primàries per elegir el candidat que ha de substituir Zapatero a les generals i recuperar la confiança dels electors.

Actualitzat
A les eleccions del 22 de maig, el PSOE ha perdut gairebé set punts i un milió i mig de votants. Blanco ha reconegut la derrota sense embuts: "Els socialistes hem demostrat moltes vegades que sabem guanyar, però també que sabem perdre i això significa donar la cara, no intentar dissimular la realitat, i parlar amb sinceritat".

El vicesecretari general del PSOE, responsable màxim també de la campanya electoral, ha dit que han rebut el missatge de la ciutadania i que es donen per assabentats de "l'advertència seriosa" dels seus votants. Sobre els motius de la derrota, els socialistes en culpen en part la crisi però també hi veuen el càstig dels seus votants, que els han castigat amb una "abstenció crítica". Blanco ha subratllat, però, que "aquest retrocés no s'ha traduït en un augment equivalent del PP", que ha pujat 3 punts i mig milió de vots.

"Sí" a les primàries, "no" a avançar les eleccions

A la reunió de l'executiva del PSOE, que ha durat gairebé cinc hores, Blanco ha dit que a partir d'aquest dissabte 28 s'iniciarà el procés de primàries per elegir el candidat socialista per a les pròximes generals. Blanco ha assegurat que aquest és el procés del partit per designar el successor de Zapatero i ha descartat de ple convocar un congrés del PSOE.

Diversos dirigents socialistes, segons l'agència Efe, aposten perquè es presenti un sol candidat a les eleccions internes, per no traslladar a la ciutadania una imatge de lluites internes que no farien res més que deteriorar encara més la confiança dels electors. El Comitè Federal de dissabte serà l'encarregat de marcar el calendari d'aquestes eleccions internes.

Durant la campanya, els socialistes han complert les instruccions de Zapatero de no parlar de les primàries. Han passat 24 hores, però ni Alfredo Pérez Rubalcaba ni Carme Chacón, els dos candidats més ben posicionats, han fet cap declaració.

El vicesecretari general del PSOE ha dit que són moments de "cohesió i de fortalesa en el si del partit" i no "d'angoixa". Alhora, ha insistit que tenen una responsabilitat respecte als sis milions de ciutadans que els han donat suport, i que encaixaran el resultat amb "realisme i serenitat", donant-se per "assabentats" que "els ciutadans ens han volgut fer una advertència seriosa".

A més, ha afirmat que ningú a l'executiva ha demanat al president espanyol que avanci les eleccions.
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut