Madrid

El PSOE retiraria el suport al 155 si Puigdemont convoqués eleccions sense DUI

Aquesta posició, que defensa Margarita Robles, xoca amb la del govern de Rajoy, que considera que no n'hi ha prou que el president de la Generalitat convoqui comicis

RedaccióActualitzat

El PSOE discrepa del govern del PP i continua defensant que si Carles Puigdemont convoca eleccions catalanes i no declara la independència (DUI) s'ha d'aturar l'aplicació del 155. La portaveu socialista al Congrés, Margarita Robles, ha fet una crida al president de la Generalitat perquè opti per fer eleccions autonòmiques. Ha assegurat que si compleix aquests requisits, l'article de la Constitució no s'hauria d'aplicar:

"Haurien de ser unes eleccions emmarcades dins de la Constitució i de la legalitat vigent, i excloent qualsevol declaració unilateral d'independència. Pel Partit Socialista, això determinaria que no es posés en marxa un article que té un caràcter excepcional en la Constitució. Per això reiterem aquesta crida a la responsabilitat del senyor Puigdemont."

Aquest dimarts, en canvi, els ministres Catalá i De la Serna han advertit que convocant eleccions no n'hi ha prou per frenar el 155. El govern de Rajoy afirma que cal una rectificació clara i que Puigdemont assumeixi la legalitat espanyola.

Però dins del PSC creuen que encara hi ha temps perquè el govern espanyol no prengui aquesta mesura. L'alcaldessa de l'Hospitalet de Llobregat, Núria Marín, està convençuda que si Puigdemont decideix fer eleccions es "tallaria totalment i absolutament" l'aplicació de l'article 155. En declaracions a la Cadena SER, Marín ha afirmat que la solució "només pot passar per unes eleccions normals"; si Puigdemont les convoqués aquesta setmana, permetrien "tornar a la legalitat i evitarien el 155, que a ningú sembla que li agradi".

 

Cs diu que no n'hi ha prou que Puigdemont convoqui eleccions

El portaveu de Ciutadans al Congrés, Juan Carlos Girauta, ha dit que per deixar d'aplicar l'article 155 no n'hi hauria prou que el president de la Generalitat convoqués unes eleccions. "Tant de bo es convertís en un president responsable, però ho dubto molt", ha assenyalat Girauta en declaracions als periodistes, subratllant que seria "una excel·lent notícia" que Puigdemont convoqués comicis, anul·lés les lleis del referèndum i de transitorietat i apostés per la "neutralitat institucional".

En tot cas, el portaveu de Cs dubta que això passi perquè ha dit que tot allò que el president de la Generalitat ha defensat fins ara va en la direcció de continuar amb el seu "cop institucional".

ARXIVAT A:
Article 155Procés català
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut