Madrid

El PSOE guanyaria les eleccions generals amb 3 punts més que el PP, segons el CIS

Si ara es fessin eleccions generals, el PSOE les guanyaria amb un 39,6% dels vots, 3 punts per sobre que el PP, que obtindria un 36,6% dels sufragis. Són les estimacions de vot de l'últim baròmetre del CIS, corresponent al mes d'abril. Segons aquestes dades, els socialistes han millorat en 0,8 dècimes les seves expectatives electorals, mentre que els populars han retrocedit en 1 punt. El president del govern central, José Luis Rodríguez Zapatero, és el polític millor valorat pels espanyols i a més, l'únic que aprova. El segueixen Gaspar Llamazares, Josep Antoni Duran Lleida i Mariano Rajoy.

Actualitzat
Si avui se celebressin eleccions generals, el PSOE les guanyaria amb 3 punts de distància sobre el Partit Popular. Els socialistes doblen la distància amb els populars respecte al mes de gener. El partit de Mariano Rajoy cau 1 punt, i es queda en el 36,6%. Esquerra Unida i Convergència i Unió també baixen, al contrari que Esquerra Republicana de Catalunya i el Partit Nacionalista Basc, que augmenten lleugerament la seva intenció de vot. Així, IU seria la tercera força política amb un 5,6% dels vots, amb una caiguda de 0,9 dècimes. CiU perd 0,2 punts i es quedaria en el 3% dels vots. L'enquesta atorga a ERC un 2,4% dels vots i al PNB, un 1,6%.

Pel que fa a la valoració dels líders polítics, el president espanyol, José Luis Rodríguez Zapatero, és el millor valorat i l'únic que aprova, amb una nota de 5,12 punts. El segueixen Gaspar Llamazares, d'IU, amb un 4,38; Josep Antoni Duran Lleida, de CiU, amb un 4,08, i el líder del PP, Mariano Rajoy, amb un 4,05. Tots els líders polítics, excepte el president de Coalició Canària, Paulino Rivero, milloren la seva valoració i Rajoy és el que més puja de nota.

Pel que fa als problemes que més preocupen als espanyols, l'atur supera el terrorisme i recupera aquest lloc en el rànquing després que la preocupació per ETA se situés en primer lloc en tots els baròmetres que s'han fet des de l'atemptat del desembre a Barajas. Preguntats per la situació política, un 37,1% la qualifica de "dolenta" o "molt dolenta", mentre que el 16,2% la considera "bona" o "molt bona".
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut