El PSOE guanyaria les eleccions generals, a gairebé 10 punts del PP

Segons el CIS, el PP de Pablo Casado quedaria en segona posició davant de Ciutadans

Actualitzat

El PSOE es consolida en intenció de vot com a primera força política en unes hipotètiques eleccions generals. Ho diu el segon baròmetre que fa el CIS des que Pedro Sánchez va guanyar la moció de censura i el primer des que Pablo Casado presideix el Partit Popular.

De fet, els socialistes pugen sis dècimes respecte a l'enquesta del mes de juliol. El PP puja 4 dècimes i se situa al davant de Ciutadans, i trenca l'empat de l'anterior baròmetre.

La formació de Casado desfà l'empat tècnic amb Ciutadans i els supera en intenció de vot.

 

 

L'última enquesta del CIS també revela que una gran majoria dels espanyols està a favor de reformar la Constitució.

Pel que fa als partits catalans, ERC passa al davant d'En Comú Podem. ERC obtindria un 4,1% dels vots, els comuns un 2,6 i el PDeCAT, un 1,9 per cent.

 

 

El CIS ha preguntat pels líders dels partits d'àmbit estatal. I no n'hi ha cap que aprovi. Però Pedro Sánchez arriba al 4. I Albert Rivera l'esgarrapa, però es queda a la franja del 3, davant Garzón, Casado i Pablo Iglesias.

 

La independència de Catalunya puja com una de les principals preocupacions dels espanyols. L'enquesta, que s'ha fet els primers dies de setembre, just abans de la Diada, duplica el resultat en aquest punt i passa del 6,3 de juliol, al 13% en l'enquesta de setembre, i se situa en el sisè lloc.

També puja la inquietud al voltant de la immigració. El mes de juliol ja ocupava la cinquena posició, al setembre la manté, però puja el percentatge de l'11,1 al 15,6 per cent dels enquestats.

Aquest baròmetre també pregunta per la reforma de la Constitució. I una gran majoria, prop del 70%, està a favor de canviar-la. D'aquests, la meitat són partidaris d'una reforma important. Un de cada 3 faria una reforma però petita i el 14% la canviaria gairebé tota. 

PP: "El CIS és un aparell de propaganda"

PP i Cs han negat la credibilitat del baròmetre del CIS.

La portaveu del PP al Congrés, Dolors Montserrat, ha afirmat que el CIS "ha deixat de ser el de tots" per ser un "aparell de propaganda" del PSOE per guanyar les eleccions generals.

El secretari general de Ciutadans, José Manuel Villegas, ha anat més enllà per assegurar que per a la seva formació el baròmetre amb intenció de vot "no té cap credibilitat", perquè "és l'enquesta del PSOE" i està "manipulada".

ARXIVAT A:
PSOEPPCs
NOTÍCIES RELACIONADES
VÍDEOS RELACIONATS
Anar al contingut