Delegats al congrés del PSOE amb banderes republicanes. EFE
Delegats al congrés del PSOE amb banderes republicanes. EFE
Madrid

El PSOE frena "in extremis" l'aposta per convocar un referèndum sobre la república

El congrés socialista presenta un text de rebuig a la maternitat subrogada per considerar-la "una mercantilització de les dones"

RedaccióActualitzat

La nova direcció del PSOE ha evitat aquesta matinada, en l'últim moment, que el ple del congrés votés una esmena que demanava la implantació de la República a Espanya. Era una proposta presentada per les Joventuts Socialistes a la comissió de ponència política. L'esmena s'havia aprovat en la comissió política per 98 vots a favor i 69 en contra.

El text presentat per les Joventuts Socialistes era contundent. Parlava de convocar un referèndum per triar entre monarquia i república "mitjançant una reforma constitucional". Proposava "avançar i implantar la República com a model d'estat, amb prèvia consecució de suports i complicitats, mitjançant una reforma constitucional per a la convocatòria d'un referèndum". Entre l'argumentari, les Joventuts Socialistes posaven en dubte el caràcter hereditari del càrrec de màxim representat de l'Estat.

"La igualtat entre tots els ciutadans ha de ser plena i no ha de fer excepcions, inclòs l'accés al càrrec de cap d'estat del nostre país."

La tensió per aquesta proposta va créixer de matinada i va fer que les votacions s'endarrerissin un parell d'hores. Finalment es va pactar aprovar un text que parlava de "valors republicans" i apostava per un model d'estat "federal". Cap referència, però, a la convocatòria d'un referèndum.

Rebuig a la maternitat subrogada

El congrés socialista també ha acordat rebutjar la maternitat subrogada i s'ha posicionat a favor de la despenalització de l'eutanàsia.

El text aprovat en la ponència social considera que els ventres de lloguer suposen "una mercantilització de les dones" i aposta per "promoure i facilitar els mecanismes d'adopció". Argumenten que el PSOE no pot "abraçar cap pràctica que pretengui soscavar els drets de les dones". Tanquen d'aquesta manera el debat obert després de la presentació de diverses esmenes per part de les Joventuts Socialistes i col·lectius LGTB.

Anar al contingut